Numărul tranzacţiilor imobiliare încheiate oficial a scăzut cu peste 60 la sută la Sibiu faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut. La bugetul local nu mai intră niciun leu din impozitul pe aceste tranzacţii.Toţi banii sunt viraţi la bugetul de stat.

Îngheţarea pieţei imobiliare din cauza crizei s-a simţit imediat la notariatele din Sibiu. Dacă în anii trecuţi, cu grei găseai o fereastră în programul unui notar dacă aveai de făcut un act, acum prin birourile notariale bate vântul. Unul din cei mai cunoscuţi notari sibieni, Nicolae Dragomir, crede că faţă de primele luni ale anului trecut, situaţia este de-a dreptul alarmantă. „Numărul de tranzacţii imobiliare a căzut de s-a rupt în două. Impozitele pentru acest tip de tranzacţii nu sunt ca nivel de încasări, nici pe jumate faţă de cât erau în anul 2008. Procentual faţă de primele luni ale anului trecut scăderea este de peste 60 la sută la nivelul Sibiului” a explicat acesta.

Administraţia locală sibiană nu resimte criza de pe piaţa imobiliară în privinţa veniturilor la buget pentru că din acest an oricum niciun leu din impozitele pe tranzacţii imobiliare nu mai rămâne la Sibiu, ci este virat direct la bugetul statului. „Primăria Sibiu sigur resimte şocul, pentru că impozitul pe tranzacţii care se plăteşte la notarul public şi noi îl livram mai departe către administaţia locală, se varsă acum direct în conturile statului român. Aceşti bani suntem obligaţi să-i depunem la trezorerie” a explicat Nicolae Dragomir.

Ce a pierdut bugetul Sibiului

Primăria Sibiu a încasat în anul 2007 aproximativ 5,9 milioane de lei de pe urma impozitelor pe tranzacţiile imobiliare. Chiar dacă în 2008 încasările au scăzut alarmant, fiind de aproape 9 ori mai mic, acum Sibiu nu mai primeşte niciun leu. „În anul 2008 s-au încasat aproximativ 700.000 de lei din acest tip de impozit. De la 1 ianuarie 2009, nu a mai intrat în cont nicun ban, pentru că legislaţia s-a schimbat şi toţi aceşti bani merg către statul român” a explicat Mirela Gligore, din cadrul Biroului de Presă al Primăriei Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu