Deputatul PDL s-a întâlnit cu preşedinţii de asociaţie din colegiul în care a candidat şi a ajuns la concluzia că Primăria nu îi informează pe sibieni despre programul Guvernului de sprijinire a reabilitărilor termice. Raluca Turcan nu era la curent cu informarea făcută de Primărie pe această temă în urmă cu două săptămâni.
Potrivit politicianului, Sibiul este singurul municipiu reşedinţă de judeţ din ţară care nu a încheiat auditul şi nu a încheiat convenţiile. „Trebuie urgentată auditarea blocurilor, trebuie informaţi cetăţenii, trebuie cerută finanţarea”, a declarat Raluca Turcan menţionând că alte municipii reşedinţă de judeţ au făcut deja acest lucru. Unul dintre exemple a fost Braşovul, unde într-adevăr Primăria a lansat o dezbatere publică dar nu a încheiat încă un audit sau convenţii cum susţine Raluca Turcan, pentru că întâlnirea cu proprietarii are loc abia în 10 aprilie.
La insistenţele ziariştilor, Raluca Turcan a îndulcit tonul afirmând că nu vrea să acuze Primăria de ceva, cxi vrea să aibă un dialog constructiv. „Voi discuta cu primarul Klaus Iohannis. Nu vreau să pun în cârca Primăriei faptul că nu au toate evidenţele. Nici asociaţiile de proprietari nu au dosarele complete. Îl susţin pe primar. Sibiul va primi bani pentru reabilitare termică” a spus Raluca Turcan.
Ea susţine pe de altă parte că în întâlnirea pe care a avut-o cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari, aceştia s-au plâns de răspunsul primit din partea Primăriei, când au dorit să se informeze despre programul de reabilitare termică.
„Ar fi o greşeală ca Primăria municipiului Sibiu să nu se implice în programul de reabilitare termică. Doritori sunt foarte mulţi. De la Primărie au primit halucinantul răspuns că nu au primit ordonanţa de la Guvern”, a spus Raluca Turcan.
[kaltura-widget wid=”hilbp2c5qo” width=”410″ height=”364″ addpermission=”0″ editpermission=”2″ /]
Primăria a făcut deja primii paşi
Pe 12 martie 2009, primarul Klaus Johannis a declarat că programul de reabilitare termică nu este, deocamdată, fezabil pentru că numeroasele schimbări legislative şi drumul complicat al documentelor au făcut ca până în prezent niciun bloc din Sibiu să nu beneficieze de acest program.
Primarul reproşează guvernului termenul imposibil de respectat, de efectuare a auditului energetic. Odată cu modificarea legislaţiei în sensul realizării auditului şi proiectării pe tipuri de proiecte, primăria Sibiu a luat imediat măsuri, realizând din fonduri proprii – prin intermediul Serviciului Urbanism – inventarierea blocurilor care au solicitat reabilitarea termică începând cu 2006.
Primăria a alocat suma de 215.000 lei pentru lucrările de audit şi proiectare, care vor avea loc într-o primă fază dar a cerut amânarea termenului comunicat de Guvern, de 27 februarie, care era imposibil de respectat.
Conform noilor reglementări, Primăria înaintează listele Consiliului Judeţean doar atunci când auditul este realizat, iar indicatorii tehnico-economici vor fi aprobaţi prin hotărâre de Consiliu Local, urmînd ca asociaţiile de proprietari să beneficieze în urma proiectelor depuse, cu o participare de numai 20 la sută atât de reabilitarea temrică cât şi de alte lucrări de reabilitare a balcoanelor cu tâmplărie termopan sau a instalaţiilor de alimentare cu apă.
Ajutoare pentru cazurile sociale
Raluca Turcan a precizat că pentru a nu impiedica o finanţare din cauza unor cazuri sociale care nu ăşi permit nici minima contribuţie, acestea vor putea fi susţinute financiar tot de primărie în urma unor anchete sociale.