Primarul Klaus Johannis îi înmânează artistului Dan Perjovski titlul

Dan Perjovski este de azi cetăţean de onoare al Sibiului. Primarul Klaus Iohannis i-a înmânat artistului titlul pentru meritele sale în calitate de artist plastic ce reprezintă Sibiul cu onoare, punând în practică astfel o hotărâre a Consiliului Local Sibiu (HCL 525/2009).

Singurul cetăţean de onoare, care nu a venit să-şi ridice titlul conferit de aproape un an, este preşedintele Traian Băsescu, care va veni cel mai probabil să-l ridice mai spre toamnă, înainte de prezidenţiale.

Citiţi mai jos motivaţia acordării titlului de cetăţean de onoare lui Dan Perjovski:

LAUDATIO IN INTEGRUM

CU OCAZIA DECERNĂRII TITLULUI DE

CETĂŢEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI SIBIU

DOMNULUI  DAN PERJOVSCHI

Dan Perjovschi s-a născut la Sibiu, la 29 octombrie 1961. Talentul său artistic este remarcat de timpuriu de părinţi, care îl îndrumă să  şi-l dezvolte la Casa pionierilor, la Cercul de desen. Urmează, în mod firesc, şcoala generală de artă, apoi liceul de artă din Sibiu. Copilul ascultător devine un adolescent mai rebel, considerând că sistemul pedagogic îi blochează, într-o oarecare masură, talentul. Făcea caricaturi pentru colegi, înţelegând, încă din vremea aceea, că prin umor poate comunica anumite lucruri.

În anul 1985 termină facultatea de arte din Iaşi, fiind repartizat la Oradea. Ani de zile caută un limbaj artistic care să îl reprezinte şi reuşeşte prin 1995, când revine la o expresie directă. Traiectul actual începe acum zece ani, în anul 1999, când, în cadrul Pavilionului românesc de la Veneţia, renunţă la ceea ce avea de făcut ca proiect şi începe să deseneze direct pe jos.

De atunci, nonconformistul Dan Perjovschi a avut peste 100 de expoziţii publice, în cele mai reprezentative şi reputate locuri ale artei contemporane internaţionale (Muzeul de Artă Modernă din New York, Nasher Museum/Duke University, Kunsthalle Budapesta, Moderna Museet Stockholm, Portikus Frankfurt, Lombard Freid Project New York, Tate Modern Londra, Ludwig Museum Köln, Museums Quartier Viena, Centrul Pompidou Paris, Hamburg Kunstverein). Artistul român a participat la cele mai renumite bienale de artă contemporană din lume: Veneţia, Istanbul, Sidney, Sao Paolo, Dubai, Sevilla, Lyon şi a luat premii importante: George Maciunas, Henkel, ArtLinks. Dan Perjovschi este reprezentat de trei spaţii de excepţie ale artei contemporane internaţionale: Lombard Freid Projects din New York, Galeria Helga de Alvear din Madrid şi Galeria Gregor Podnar din Lubljiana.

La Sibiu, în anul 2003, Dan Perjovschi a avut, în Palatul Brukenthal, expoziţia „Ich habe keinen Zeitraum”, punctând din nou, încă din titlu, că nu se încadrează niciunei epoci, niciunui tipar. „Eu nu fac un desen care ţine de stereotipii, eu fac un desen care ţine de inteligenţă”, afirmă artistul, sintetizând astfel concepţia sa despre artă.

În luna decembrie 2008, artistul român a călătorit în Cuba, unde, la invitaţia unei mari  artiste, Tania Bruguera, a participat la o serie de worshopuri, împărtăşind studenţilor cubanezi experienţa şi preocupările sale. Vizita în ţara lui Castro i-a amintit lui Dan Perjovschi de statutul artei din România comunistă.

Dan  Perjovschi se numără printre cei zece artişti contemporani din toată lumea  care expun, în perioada 14 februarie – 24 mai anul curent,  în cadrul proiectului expoziţional „Seriosly Funny”, la Scottsdale Museum of Contemporany Art din Statele Unite ale Americii, care îşi sărbătoreşte  cea de a 10-a aniversare în această perioadă.

În Franţa, în oraşul Tourcoing, lângă Lille, acum zece zile, a fost vernisată o expoziţie de desene murale realizate de Dan Perjovschi, la parterul unei clădiri industriale de 6000 de metri pătraţi, transformată în spaţiu expoziţional. Artistul român a beneficiat aici de o rezidenţă artistică  de câteva săptămâni, desenând zilnic, până când a terminat lucrarea. Cuvântul „criză” este des întâlnit pe pereţii desenaţi cu cretă, Perjovschi abordând, ca de obicei, în desenele sale, subiecte de larg interes.

Cititorii Revistei 22, săptămânal independent de analiză politică şi actualitate culturală, îl ştiu pe Dan Perjovschi drept grafician, dar nu numai. Işi însoţeşte imaginile de texte. Spune despre el însuşi: „Sunt un artist. Punct. Şi felul în care eu definesc artistul este conştiinţa vie, care îşi exersează sensibilitatea sau instrucţia pentru el şi pentru restul lumii”. „Vizualitatea ocupă un rol extraordinar în clipa de faţă şi artele vizuale sunt un teritoriu unde toate artele se pot întâlni şi au jucat un rol foarte important. Dacă te vezi pe tine ca artist, … te vezi ca generator de idei şi conţinut…”, adaugă Perjovschi. Se consideră  pe sine „avocatul unor efecte maxime cu mijloace puţine”.

Intr-un clasament care măsoară valoarea şi cota artiştilor pe mapamond, de la poziţia 1 la 100.000, Dan Perjovschi se află la poziţia 340, cu tendinţe de ridicare. Preocupat să se afirme în lumea artei contemporane, artistul recunoaşte: „Eu nu vreau marginea, eu cuceresc centrul. Eu sunt în muzee mari, pe ziduri mari, pe ziduri oficiale, în faţă.” Asta nu îl impiedică să accepte uneori invitaţiile unor mici asociaţii de artişti, cu spaţii expoziţionale  neconvenţionale, cum ar fi subsolul unui bloc, unde afirmă că, uneori, se simte cel mai bine.

Dan Perjovschi „merge prin lume desenând-o” şi din când în când, revine în Sibiu. În anul 2008, împreună cu soţia sa, Lia Perjovschi, cunoscută artistă conceptuală, sibiancă, la rândul său, au decis  să construiască la Sibiu o casă, de fapt un atelier de creaţie mai special, unde să-şi aducă pentru început arhiva de artă contemporană, cuprinzând cărţi şi cataloage strânse de 20 de ani din toată lumea, precum şi lucrările lor mai vechi. Cei doi artişti intenţionează ca vara, şi ori de de câte ori vor avea un răgaz în celelalte anotimpuri, să vină să lucreze la Sibiu. Construcţia va începe în curând şi este în aşa fel gândită încât să poată deveni, în perspectivă, un centru cultural inedit pentru oraşul nostru.

Pentru toate acestea, se acordă titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Sibiu artistului Dan Perjovschi.

Ultima oră

Comentariul meu