Sute de tineri din Sibiu au cerut detalii la Centrul Militar Sibiu despre cum se pot angaja ca soldat-voluntar. Mai mult de 20 la sută din aceştia sunt reprezentante ale sexului frumos.
Criza de locuri de muncă îi determină pe tinerii absolvenţi de liceu şi pe cei cu studii superioare, să se îndrepte spre o meserie, de care până nu demult toată lumea fugea. Dacă anul trecut bătea vântul pe la uşile Centrului Militar Judeţean Sibiu, după începerea înscrierilor la recrutare, de la începutul acestei luni, zilnic, 14-15 tineri se interesează concret, ce trebuie să facă să ajungă soldaţi-voluntar. „Recrutările pe timp de criză merg mult mai bine decât în anii trecuţi. Vă pot spune că vizibil, sunt mult mai mulţi tineri care caută un loc de muncă stabil, sigur şi destul de bine renumerat. Vin pe fiecare zi în medie 14 tineri care se interesează de aceste posturi vacante” a explicat maiorul Florin Şchiau, de la Centrul Militar Judeţean Sibiu (CMJ).
Creşterea este spectaculoasă, în condiţiile în care, la CMJ Sibiu, în 2008 au venit să caute de muncă în armată, mai puţin de 400 de tineri. Din cele peste 200 de persoane care s-au interesat de la începutul lui martie şi până acum de formele de angajare ca soldat voluntar, 20 la sută sunt reprezentante ale sexului frumos, iar peste 50 la sută sunt absolvenţi de liceu. „Din persoanele care se interesează la Sibiu, 10 la suta sunt cu studii superioare, iar numai 40 la sută sunt absolvenţi de şcoli profesionale. Media de vârstă a celor care au venit la noi pentru a se informa cum se pot înscrie la recrutarea candidaţilor, este de 20 de ani” a mai explicat maiorul Şchiau. La nivel naţional sunt aproape 1500 de posturi vacante de soldat-voluntar, disponibile pentru persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani. Salariul acceptabil şi posibilitatea de a avansa la graduri superioare de subofiţeri, precum şi alte beneficii sunt criteriile care atrag tinerii în armată. Salariul net la începutul carierei de soldat-voluntar, este de aproximativ 1100 de lei.