Mulţi angajatori sibieni profită de criza economică şi aduc modificări  contractelor de muncă ale angajaţilor, care de teama de a rămâne fără un loc de muncă se văd nevoiţi să accepte noile condiţii.

Potrivit reprezentanţilor ITM, în ultima perioadă tot mai mulţi angajatori profită de criza creată şi iau măsuri la limita legii, care îi afectează însă pe angajaţi. Printre cele mai dese astfel de măsuri se numără reducerea programului de lucru la patru zile pe săptămână, modificarea contractului individual de muncă din 8 ore pe zi în contract de muncă parţial sau modificarea contractului de muncă astfel încât muncitorii calificaţi sunt transformaţi în muncitori necalificaţi. ” Automat, prin aceste măsuri, se reduce salariul anagjatului, dar acesta acceptă să lucreze în continuare, de frică să nu rămână fără locul de muncă. Din păcate, toate aceste modificări sunt făcute la limita legii, iar noi nu putem lua nicio măsură împotriva angajatorului”, a declarat Nicolae Tarcea, şef serviciu în cadrul ITM.

Potrivit acestuia, o mare parte din vină o au şi angajaţii, care semnează că sunt de acord cu măsurile impuse de angajatori, fapt care îi împiedică pe inspectorii de la ITM să mai ia vreun fel de măsură împotriva acestora.

how to learn hindi

Acesta a atras atenţia şi asupra faptului că 48% din contracte de muncă încheiate în ultima perioadă sunt conform articolului 55 lit. b sau articolului 79 din Codul Muncii, respectiv acordul părţilor, ceea ce conduce la imposibilitatea persoanei disponibilizate să beneficieze de şomaj.  „În momentul în care îşi semnează demisia, angajaţii nu ştiu acest lucru, iar când se prezintă la noi este deja prea târziu”, a completat Nicolae Tarcea.

zp8497586rq

Ultima oră