Pentru ca statul să finanţeze reabilitarea blocurilor, Primăria trebuie să facă un audit al blocurilor care pot intra în program. Din cele 70 de cereri pentru reabilitarea unor blocuri depuse de asociaţiile de proprietari anii trecuţi, 24 aveau toate documentaţiile dar au fost respinse de Ministerului Dezvoltării, Locuinţelor şi Lucrărilor Publice.

Balcoane închise cu termopan şi conducte schimbate odată cu reabilitate termică

Conform legislaţiei de până acum, primăriile erau doar un intermediar între asociaţiile de proprietari şi autorităţile centrale, oferind doar informaţii referitoare la  completarea documentaţiei şi transmiterea documentelor către Consiliul Judeţean.

Acum Primăria înaintează listele Consiliului Judeţean doar atunci când auditul este realizat, iar indicatorii tehnico-economici vor fi aprobaţi prin hotărâre de Consiliu Local. Prin urmare, autorităţile locale trebuie să prevadă în bugetele locale sume pentru aceste investiţii.

Pentru realizarea auditului, Serviciul Urbanism  va inventaria blocurile care au solicitat reabilitarea termică începând cu anul 2006. Primăria  a alocat deja suma de 215.000 lei pentru lucrările de audit şi proiectare care vor avea loc într-o primă fază.

Termenul imposibil de respectat

În luna februarie, o adresă din partea Ministerului Dezvoltării, Locuinţelor şi Lucrărilor Publice înştiinţa Primăria că data limită până la care trebuiau predate listele cu blocurile ce vor fi incluse în program este de 27 februarie . Cum noua legislaţie are etape mult mai complexe de urmat, Primăria Sibiu a înaintat o adresă solicitând amânarea termenului.


Asociaţiile vor putea folosi proiectele şi pentru reabilitarea din fonduri proprii

Pentru că va fi realizat un singur audit şi a un singur proiect tehnic pentru toate asociaţiile de proprietari se vor înscrie în program direct în etapa de execuţie a lucrărilor de reabilitare termică, cunoscând de la început valoarea acestor lucrări şi vor putea folosi auditul şi proiectul tehnic tip în cazul în care doresc să realizeze reabilitarea termică a blocurilor din fonduri proprii, în afara programului.

Mai mult decât reabilitare termică

Pe lângă reabilitarea termică efectivă sibienii vor beneficia şi de închiderea balcoanelor cu tâmplărie performantă energetic, intervenţii la parapeţii balcoanelor şi la alte elemente de construcţie ale clădirii, înlocuirea conductelor de distribuţie pe orizontală şi verticală, a armăturilor cu pierderi, repararea sau înlocuirea coşurilor şi a canalelor de fum precum şi repararea sau înlocuirea cazanelor şi a arzătoarelor ce constituie părţi comune ale blocului de locuinţe.

Cum procedează asociaţiile ca să plătească doar 20 la sută

Asociaţiile de proprietari care doresc să beneficieze de acest program trebuie să depună la sediul Primăriei Municipiului Sibiu o documentaţie completă, pentru completarea căreia se pot consulta cu Biroul de Coordonare al Asociaţiilor de Proprietari şi Serviciul Urbanism din cadrul Primăriei. Conform vechii legislaţii fondurile necesare pentru finanţarea cheltuielilor privind executarea lucrărilor pentru reabilitare termică se asigurau de la Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (34%), din fonduri aprobate anual în bugetele locale şi din alte surse legal constituite, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene (33%),  urmând ca ultima treime să fie suportată de asociaţiile de proprietari. Noua ordonanţă prevede reducerea contribuţiei asociaţiilor la 20% şi creşterea constribuţiei din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei la 50%.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică