Agenţiile de turism din Sibiu se plâng că nu au vândut niciun  sejur extern pentru Paşte. Reprezentaţii câtorva dintre acestea spun că nici sejururile din vara lui 2009 merg foarte prost, chiar mai slab decât acum doi ani.

Sibienii care întră în agenţiile de turism de pe centru ca să şi cumpere o excursie de Paşti şi nu doar să întrebe  sunt foarte rari în acest an, cel puţin până acum. Dacă unii agenţi spun că au vândut 1-2 vacanţe în Grecia sau Bulgaria, pe restul ofertelor se pune praful.  „Ofertele pentru Paşti nu au deocamdată succes până acum. Din păcate nu am avut niciun client care să rezerve un sejur în perioada respectivă. Timp mai este, dar nu ne aşteptăm la schimbări spectaculoase” spune Anca Munteanu, de la o agenţie din centrul Sibiului. Acelaşi fenomen se întâlneşte şi la alte agenţii din oraş. „Am avut ceva interes, dar nu ca în anii trecuţi” a spus şi Anca Iacob, agent de turism la o altă agenţie din oraş. Nici reducerea tarifelor faţă de anul trecut nu a adus clienţi mai mulţi, în condiţiile în care un sejur de Paşte în Paralia (Grecia), la un hotel de 2 stele cu mic dejun inclus şi transport cu autocarul costă 149 de euro. În faţa vitrinei unei agenţii, un sibian de vreo 35 de ani a mărturisit că ar fi vrut să meargă cu soţia şi părinţii undeva în Grecia de Paşte, dar nu crede că va face până la urmă lucrul acesta. George Pârcălăboiu, agent cu experienţă, spune că începutul de an nu a fost unul deloc bun. „Interesul este mai mic şi decât acum doi ani. Oamenii caută să îşi facă rezervări din timp ca să beneficieze de reduceri” a explicat acesta.

Tot Grecia se caută

Dacă în anii trecuţi sibienii începuseră să se orienteze şi către sejururi cu preţuri de peste 400 de euro de persoană, în această primăvară peste 60 la sută din cei ce au trecut pragul agenţiilor de turism au dorit să găsească un concediu la un preţ în jurul sumei de 200-300 de euro. „Grecia este în continuare una din cele mai ieftine destinaţii şi de aceea oamenii aleg ofertele de acolo. În general orientarea este spre vacanţe la preţuri cât mai mici” a explicat Anca Munteanu. Cel mai căutat sejur din Grecia este la finele lui mai, la un preţ de 139 de euro, în Leptocaria. Sibienii au început să se orienteze şi către destinaţiile în care au avion direct din Sibiu. Aşa se face că ofertele din Zakyntos sau Antalya să aibă succes, chiar dacă preţurile încep de la 300 de euro pentru sejururi de 8 zile. În cazul sejururilor mai scumpe Tenerife este de departe destinaţia preferată, cu preţuri de la 700 de euro în plin sezon. O singură vacanţă de lux s-a rezervat până acum la agenţiile cele mai căutate din Sibiu, respectiv un circuit de 18 zile cu autocarul în ţările scandinave la un preţ de 1200 de euro de persoană.

Ultima oră

Comentariul meu