Lili, sora Mihaelei se va întoarce în Italia la lucru, pentru că tot acolo e mai bine.

Mihaela Topală, în vârstă de 36 de ani a fost adusă în ţară săptămâna aceasta cu sprijinul unei fundaţii, iar sâmbătă a fost înmormântată  la Scoreiu. Sibianca plecată să muncească în Italia a murit împuşcată în cap la fel ca şi bătrânul pentru care lucra ca menajeră. Mihaela a avut ghinionul de a se afla la locul nepotrivit în momentul neprotrivit. Rudele ei acuza autorităţile române de indiferenţă faţă de problemele românilor din Italia.


Nicoliţa Topală nu ştie cum îşi va mai reveni după pierderea fiicei ei.

Sibianca Mihaela Topală a plecat să-şi caute norocul în Italia la sfârşitul anului trecut şi şi-a găsit in cele din urmă de lucru în ianuarie, la o familie de pensionari din Staiti, provincia Reggio Calabria. Părinţii ei spun că îi suna regulat şi era mulţumită de cum o tratau bătrânii cărora le făcea menajul. După numai trei săptămâni însă, pe 9 februarie, sibianca a fost descoperită împuşcată în cap, în cabana de vânătoare a italienilor care o angajaseră. În curtea cabanei, carabinierii, anunţaţi printr-un telefon anonim, l-au găsit pe proprietar, Giuseppe Toscano în vârstă de 70 de ani, împuşcat şi el în cap, în maşina cu care se presupune că vroia să scape de asasin. Potrivit presei locale din regiunea în care a avut loc dubla omucidere, la mijloc poate fi vorba de o razbunare, iar Mihaela Topală a fost ucisă doar pentru că se afla în cabană şi spăla vasele în momentul atacului. Legiştii italieni au stabilit că Mihaela Topală şi patronul ei Giuseppe au fost ucişi cu o zi înainte, în jurul orei 19, ora României, cu o armă de calibrul 9. Ancheta carabinierilor nu a condus încă la decoperirea făptaşului sau a făptaşilor.

Au aflat din ziar

Articolul din ziarul local

Sibianca mai primise o ofertă de muncă şi în Germania, la începutul lunii, dar era mulţumită de familia Toscano, care o angajase ca menajeră. Nu bănuia că ceva rău i s-ar putea întâmpla. “Putea să plece în Germania, dar nu a mai vrut că spunea că îi e bine acolo unde e. Ultima oară am vorbit cu ea sâmbătă, cu o zi înainte(N.R: 7 februarie). Apoi nu a mai sunat. Ne-am ingrijorat când am văzut că nu sună nici luni, iar marţi a venit vestea” spune Nicoliţa Topală, mama Mihaelei

A ajuns acasă  după trei săptămâni

Ioan Topală urăşte Italia pentru ce i s-a întâmplat fiicei lui.

Timp de trei săptămâni Nicoliţa şi Ion Topală, părinţii Mihaelei, au aşteptat în tensiune ca fiica lor să ajungă acasă şi să o înmormânteze creştineşte. Oameni modeşti, aceştia locuiesc într-una din casele contruite la marginea satului Scoreiu pentru muncitorii care au lucrat la ridicare hidrocentralei de pe Olt, Ion Topală fiind unul aceştia. Gândul că nu vor găsi bani să-şi aducă acasă fata i-a măcinat permanent. Prima oară s-au gândit să încerce bancă, ca să facă rost de cei 8-9000 de euro necesari. În cele din urmă, cealaltă fiică a lor din Italia a găsit ajutor la una dintre asociaţiile românilor din Italia, Asociaţia “Mereu Împreună”, care sprijinită de o societate de pompe funebre şi de Preasfinţitului Părinte Siluan, episcopul românilor din Italia a reuşit să obţină toate documentele şi organizeze transportul funerar în România. “Autorităţile române nu fac nimic să ajute românii să-şi aducă rudele decedate acasă. Doar sfaturi. Cu sfaturi nu îţi poţi aduce mortul acasă. De ce nu se dă o lege ca să ajute românii aflaţi în astfel de situaţii? Sunt zeci de români care zac în morgile din Italia pentru că ai lor nu au bani să-i aducă acasă. Am avut noroc, daca se poate spune aşa, că ne-a ajutat o fundaţie şi episcopul din Italia ca să o aducem acasă pe Mihaela” spune revoltată Nicoliţa Topală, mama Mihaelei în timp ce tatăl ei scrâşneşte din dinţi neştiind împotriva cui să-şi verse amarul, a italienilor printre care a sfârşit fiica sa, sau a autorităţilor române.


În urma ei a rămas un băiat de 18 ani

Pe lângă părinţi, cei doi fraţi şi o soră în urma Mihaelei Topală a rămas şi Mihai, băiatul ei de 18 ani, pentru care plecase defapt în Italia, ca să-i facă un rost. A mai apucat doar să-i trimită bani pentru şcoala de şoferi, unde a şi dat ieri examen. Transportul funerar care a adus trupul Mihaelei Topală acasă, a mai lăsat un sicriu sigilat şi în Avrig, cu o altă tânără decedată într-un accident de muncă tot în Italia.




Ultima oră

Comentariul meu