Cei 249 de medici de familie din judeţul Sibiu se vor alătura colegilor din ţară şi îşi vor întrerupe activitatea pentru trei zile. Dacă nu se ajunge la niciun rezultat, medicii sibienii sunt decişi să plece să profeseze în străinătate.

REFINANCEHOMEMORTGAGEE.COM
15 year mortgage rates

Dacă răciţi între 18 şi 20 februarie, adică miercuri, joi şi vineri, n-aveţi decât săvă luaţi un paracetamol de la farmacie. Toţi medicii de familie din Sibiu îşi iau concediu de odihnă, alături de colegii lor din ţară, în semn de protest faţă de proiectul de bugetul pe 2009 al reţelei de medicină primară.

Faliment sigur

Proiectul de buget prin care s-a decis diminuarea fondului alocat asistenţei medicale primare cu 40,69% faţă de anul 2008 înseamnă dispariţia sigură a multor cabinete de medicină de familie, care vor fi în imposibilitatea de a-şi contiuna activitatea. „Această diminuare înseamnă realmente imposibilitatea de a continua activitatea pentru foarte mulţi medici de familie din Sibiu şi implicit falimentarea a aproximativ jumătate din cabinetele existenete în acest moment la nivelul judeţului”, a declarat pentru oradesibiu.ro, Loredana Piloff, preşedintele filialei sibiene a Societăţii Naţionale de Medicină de Familie.

Finanţare egală cu cea din 2008

În cadrul acestui protest, medicii de familie solicită păstrarea cel puţin a aceleiaşi foi de buget pentru medicina de familie ca în 2008, în scopul continuării funcţionării şi dezvoltării asistenţei medicale primare şi, de asemenea, cu scopul prevenirii falimentării cabinetelor medicale. “Noi am înţeles că ne aflăm într-o perioadă dificilă şi chiar nu am avut pretenţia majorării fondului pentru 2009. Dar, în condiţiile în care fondul de asigurări a crescut în 2008, vrem ca fondurile să fie cel puţin egale cu cele din 2008, ceea ce reprezintă necesarul pentru o funcţionare minimală a cabinetului”, a completat Loredana Piloff.

Vor pleca în străinătate

În cazul în care această problemă nu va fi soluţionată într-un mod favorabil, medicii ameninţă că următoarea măsură va fi aceea de a-şi încheia activitatea în ţară şi de a pleca să profeseze în alte ţări. “Există mare cerere în străinătate de specialişti în domeniul medicinei primare şi avem deja semnale că foarte mulţi medici sunt decişi să ia această măsură, în condiţiile în care aici nu îşi mai pot continua activitatea”, a completat Loredana Piloff.

În acest moment, în evidenţele CAS Sibiu se află 249 de medici de familie.

UPDATE ora 18.45:

Conducerea Ministerului Sănătăţii a anunţat astăzi că veniturile medicilor de familie în primul trimestru din 2009 vor fi de 306 milioane de lei, la fel ca anul trecut, urmând ca apoi bugetul alocat medicinei primare să fie de peste 256 milioane de lei, trimestrial, relatează Adevarul.ro.

zp8497586rq
zp8497586rq

Ultima oră