Rata şomajului la sfârşitul lunii ianuarie a înregistrat o creştere moderată faţă de lunile anterioare. Cei mai afectaţi sunt, în continuare, bărbaţii.
La sfârşitul lunii ianuarie, erau înscrişi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu 6.620 şomeri, rata şomajului înregistrând valoarea de 3,6%, încă 826 de oameni fiind trimişi în şomaj.
Valoarea de 3,6% reprezentând rata şomajului la sfârşitul lunii ianuarie 2009 a mai fost atinsă în judeţul Sibiu la sfârşitul lunii iunie 2007. În această perioadă, rata şomajului a avut în general un trend descendent, coborând până la 2,5% pe parcursul anului 2008 în lunile mai şi iulie.
Ca şi în lunile anterioare, bărbaţii au fost mai afectaţi decât femeile de disponibilizările făcute. „Din cauza concedierilor colective şi individuale, bărbaţii au avut mai mult de suferit decât femeile. rata şomajului. În rândul femeilor a crescut cu 0,2 puncte procentuale, înregistrând valoarea de 3,3%, iar rata şomajului în rândul bărbaţilor a crescut cu 0,6 puncte procentuale, înregistrând valoarea de 3,8%. Cu toate acestea, această creştere nu este deloc alarmantă, ci chiar moderată”, a declarat Mircea Dorin Creţu, director executiv al AJOFM Sibiu.
Concedierile colective stagnează în februarie
În ceea ce priveşte concedierile colective, Mircea Creţu a anunţat o stagnare pentru luna februarie. „Noi suntem încrezători. Trendul crescător al concedierilor colective a stagnat în februarie. Acum se înregistrează aproximativ 30-40 de şomeri pe zi, o situaţie destul de normală”, a completat Creţu.
Dacă în ianuarie, 7 firme din judeţ au anunţat concediarea colectivă a 379 de angajaţi, în februarie urmează să fie disponibilizate colectiv 147 de persoane.
O situaţie deosebită se va înregistra în luna martie, când vor fi disponibilizate colectiv 836 de persoane, 773 dinte acestea provenind doar de lasocietatea Sometra, din Copşa Mică.
Cât despre motivele creşterii numărului de şomeri, acesta se datorează, pe lângă concedierile colective şi lipsei numărului de locuri vacante la nivelul judeţului Sibiu. „Creşterea numărului de şomeri şi implicit a valorii ratei şomajului la nivelul judeţul Sibiu se datorează disponibilizărilor colective şi a concedierilor curente din ultima perioadă. O altă cauză o constituie oferta din ce în ce mai mică a locurilor de muncă vacante şi implicit a numărului de angajări la nivelul judeţului”, a declarat directorul executiv al AJOFM Sibiu, Mircea Dorin Creţu.
Dacă în 2007, AJOFM Sibiu dispunea de aproximativ 1.500 de locuri de muncă permanente pe care le ofereau şomerilor, în 2008 acest număr a scăzut la 600, iar în 2009, la aproximativ 200.