Românii se uită chiorâş la criza financiară, ca la un tren pe care-l văd din gară şi nu se urcă în el. Potrivit unui sondaj dat ieri publicităţii, foarte puţini români sunt îngrijoraţi de reşterea ratei la bancă, pierderea locului de muncă sau creşterea euro.

Marea surpriză a sondajului de opinie ar fi aceea că doar 2,4% din repondenţi sunt îngrijoraţi de creşterea euro şi numai 2,7% sunt impresionaţi de eventuala creştere a ratei pe care o au de plătit băncii, relatează Adevarul.ro.

“Probabil, această anchetă a investigat şi România profundă, acea parte a populaţiei care nu are legătură nici cu băncile, nici cu evoluţia valutelor”, a comentat rezultatele sondajului, pentru “Adevărul”, analistul economic Ilie Şerbănescu.

Majoritatea românilor vor fi din ce în ce mai puţin dispuşi să realizeze cheltuieli importante în 2009. Iar blocajul pe piaţa imobiliară ar urma să se accentueze, în condiţiile în care 90% nu îşi propun să cumpere sau să vândă terenuri, este una dintre concluziile Barometrului social-politic prezentate ieri de INSOMAR.

Hrana şi locuirea rămân importante

Conform sondajului, aproape doi români din trei sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor la alimente şi unul din doi de creşterea cheltuielilor pentru locuinţă.

La întrebarea deschisă privind produsele şi serviciile a căror creştere de preţuri îngrijorează cel mai mult şi care a permis menţionarea a maxim trei variante de răspuns – 65,8% dintre intervievaţi au răspuns că alimentele, 53,3% au ales carburanţii, 12,5% medicamentele, 3,4% taxele şi impozitele, 2,7% ratele la bancă, 2,6% îmbrăcămintea, 2,4% cursul valutar şi 1,6% ţigările. Un procent de 17,8% nu au oferit nicio variantă de răspuns.

Electronice da, maşini ba!

Doar 37,1% dintre respondenţi au susţinut că nu îşi vor cumpăra electrocasnice. Pentru 62% dintre cei chestionaţi este “deloc probabil” să îşi cumpere un automobil, iar pentru cei care nu iau în calcul petrecerea concediului în ţară sau în străinătate procentele sunt 46,6%, respectiv 58,3%.

Inamicul public: ratingul de ţară

Din punctul de vedere al ministrului Economiei, Adriean Videanu, problema cea mai mare cu care se confruntă România în timpul crizei este ratingul scăzut de ţară.

Acest indicator îngrădeşte accesul statului şi al companiilor la finanţare externă, iar Executivul trebuie să ia măsuri rapid, observă Videanu. „Este cea mai mare problemă pe care o are societatea românească, pentru că această degradare a ratingului a făcut ca România să nu mai aibă acces la liniile de creditare europene, iar acolo unde are încă acces, împrumuturile sunt foarte scumpe”, spune Videanu.

Vezi topul temerilor populaţiei, pe Adevarul.ro.

Ultima oră