Ţăranii vor putea vinde brânza în piaţă fără probleme, cel puţin încă o perioadă. Ordinul care le impune ambalarea produselor va fi suspendat, după ce Asociaţia Crescătorilor de Ovine a depus vineri o contestaţie în instanţă.


Ordinul 111 al ANSVSA, privind obligativitatea ambalării şi etichetării produselor vândute în piaţă de ţărani, a fost contestat la Curtea de Apel Bucureşti. „Astăzi (n.r. – luni) depundem şi notificarea. Până când instanţa se va pronunţa, ordinul va fi suspendat”, a declarat Andrei Marcel, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Sibiu (Ovisib), care face parte din Agrostar.

Agrostar a solicitat instanţei suspendarea ordinului până la luarea unei decizii. „În proporţie de 90%, ordinul va fi suspendat în una, maxim două săptămâni”, spune juristul Agrostar, Horaţiu Raicu. Acesta crede că ordinul este neconstituţional pentru că îngrădeşte dreptul la muncă al micilor producători. „Ordinul îi obligă să se constituie în personalităţi juridice, ceea ce nu-i normal. Ei sunt înregistraţi, au numere de ordine, de ce să-i oblige să se contituie în personalităţi juridice? Are omul cinci vaci şi două oi acasă, vine să vândă laptele în piaţă şi trebuie să-şi facă zeci de acte pentru asta… Nu se poate aşa ceva. Înseşi pieţele agro-alimentare sunt destinate micilor producători, nu comercianţilor”, mai spune juristul Agrostar.

În plus, oierii din Mărginime se pregătesc şi de un protest la Bucureşti, care va avea loc joi, 12 februarie. „Să vedem ce maşini găsim ca să mergem în capitală. Mulţi şi-au exprimat intenţia să vină la protest, dar din păcate, nu putem fi mai mult de 200, în total. Protestul se ţine în faţa sediul ANSV, care se află pe o străduţă îngustă şi nu încăpem mai mulţi”, a mai spus Andrei Marcel.


„Producătorii n-au înţeles nimic”

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterniare Sibiu, dracul nu e nici pe departe atât de negru cum pare. „Cred că producătorii nici măcar nu au citit ordinul. E drept că e cam mare, are 32 de pagini, dar ar fi trebuit să-l citească. Nici pomeneală de obligativitatea ambalării prin vidare, astea sunt poveşti”, spune Ioan Penţa. Potrivit acestuia, ordinul prevede într-adevăr obligativitatea ambalării produselor, dar ţăranii pot să le împacheteze în mod tradiţional şi să vină cu ele în piaţă. Spre exemplu, brânza poate fi adusă în cutii mari de plastic sau în putini, toată cantitatea într-un singur ambalaj. Clientul poate gusta din brânză, însă vânzătorul trebuie să îi ofere un mijloc de degustare care să nu contamineze produsul. „O scobitoare sau o linguriţă, de exemplu. Nu se poate să pună toţi mâna pe brânză, să o contamineze. Astea sunt şi norme de bun simţ, nu neapărat norme europene”, spune Ioan Penţa, din partea DSV Sibiu.

Producătorii sunt totuşi obligaţi să îşi eticheteze produsele. „Noi am făcut modele aparte de etichete. Ei le pot completa de mână, nu-i nicio filosofie. Dar omul, când cumpără produsul, trebuie să ştie de la cine l-a cumpărat. Doamne fereşte, dacă păţeşte ceva, noi trebuie să ştim pe cine tragem la răspundere”, spune Ioan Penţa.

Potrivit acestuia, la DSV Sibiu s-au înregistrat deja 27 de producători de brânzeturi care îşi ambalează produsul după noile norme şi 41 de producători de lapte de vacă. „Laptele trebuie ambalat în sticle sau, pe răspunderea cumpărătorului, în recipientul lui de acasă”, mai spune Penţa.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică