Anul Internaţional al Astronomiei 2009, manifestare coordonată de UNESCO în numele ONU, a fost lansat pe plan naţional vineri, la Sibiu, după ce în 15-16 ianuarie a fost lansat pe plan internaţional la Paris. Cel mai spectaculos moment a fost dat de lansarea unor rachete şi a unui balon din Piaţa Mare a oraşului, la ora 12:45.


Evenimentul a debutat la ora 9.15, la Biblioteca Judeţeană ASTRA, cu seminarul „Întrebări esenţiale despre Univers”. Personalităţi marcante în acest domeniu, printre care şi Basarab Nicolescu, fizician şi filosof de renume, participă Nicolae Manolescu, ambasador al României la UNESCO şi Sergiu Nistor, secretar general al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO au luat parte la eveniment, vorbind despre importanţa universului şi a astronomiei.

[nggallery id=24]

Protocol de colaborare

Evenimentul a continuat la ora 11.30, la sediul Primăriei, unde reprezentanţii UNESCO au semnat un protocol de colaborare cu municipalitatea sibiană, prin care Primăria Sibiu îşi exprimă sprijinul în organizarea şi desfăşurarea activităţilor din cadrul acestui eveniment, pentru educarea tinerilor şi informarea sibienilor. Un protocol asemănător a fost semnat şi de Martin Bottesch, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu. „Este foarte important să aducem ştiinţa astronomiei mai aproape de oameni”, a spus Bottesch.

După semnarea protocolului, organizatorii au pregătit şi o festivitate în Piaţa Mare, adresată publicului sibian. 10 rachete realizate de elevii de la Palatul Copiilor şi un balon AIA 2009 au fost lansate spre cer, încântând copiii prezenţi la manifestare. Din ultimele două rachete a căzut drapelul României şi cel al Uniunii Europene, pe care copii s-au înghesuit să pună mâna.


dieti natura suisse

În 2009 se împlinesc 400 de ani de când Galileo Galilei a îndreptat pentru prima data o lunetă către cer şi a făcut posibile descoperiri astronomice uluitoare care au schimbat pentru totdeauna concepţia omenirii despre lume. Pentru a marca acest eveniment, a 62-a Adunare Generală a ONU a declarat 2009 drept An Internaţional al Astronomiei, desemnând UNESCO drept agenţia coordonatoare a activităţilor.

zp8497586rq

Ultima oră