O monedă găsită în mormântul unui nobil dac, confirmă ipotezele arheologilor referitor la datarea unui cimitir dacic, descoperit în 2007 în grădina Castelului Corvinilor din Hunedoara

moneda magică a arheologilor sibieni

Obiectele funerare găsite vara trecută în mormântul unul alt  „prinţ” dac, din situl arheologic din grădina Castelului Corvinilor din Hunedoara, au fost prezentate în premieră joi, la Sibiu. Descoperirea vine cu o nouă surpriză, o monedă de argint, după premiera mondială din 2007, când aceeaşi echipă de arheologi au a scos la lumină primul mormânt al unui nobil dac, datat înaintea Statului lui Burebista.

Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal, conducătorul şantierului arheologic şcoală de la Hunedoara şi echipa lui de arheologi sunt la a doua descoperire importantă. În 2007, in acelaşi sit, arheologii au găsit mormântul unui nobil dac, despre care se presupune că a trăit în secolul I i.hr. Dacă atunci, mormântul era intact şi în el s-au descoperit urna funerară din ceramică cu cenuşa defunctului alături de armele acestuia, cămaşa de zale, sica de fier, (un fel de cutit curbat cu tăişul în interior) în teacă şi lancea, de data aceasta importanţa decoperirii este dată de o monedă.

Moneda de argint, asociată cu o pafta, (cingătoare, cataramă), sica şi teaca nobilului dac datează mormântul în preajma secolelor II-I i.hr. Se presupune că nobilul dac, căruia îi aparţineau obiectele făcea parte din triburile de  luptători mercenari stabiliţi pe teritoriul viitorului stat al lui Burebista, care s-a format ulterior din societatea lor.

Potrivit arheologilor, mormântul descoperit vara trecută pe Dealul Sanpetru, din grădina Castelului Corvinilor, din Hunedoara este situat la numai patru metri de cel găsit în 2007 si aduce noi indicii despre modul de luptă al dacilor şi a stilului lor de viaţă, precum şi despre modul de organizare a aristocraţiei tracice.

Săpăturile în şantierul arheologic de la Hunedoara, deschis în urmă cu 16 ani, vor continua, ştafeta fiind preluată de arheologului Cristi Roman, cel care coordonează săpăturile de la Hunedoara. Obiectele din mormântul descoperit anul trecut vor fi restaurate la Muzeul Brukenthal şi vor fi apoi expuse la Muzeul din Hunedoara.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică