Închiderea Sometra loveşte în plin şi bugetul oraşului Copşa Mică, un oraş mono-industrial în care cel puţin un membru al fiecărei familii era şi angajatul fabricii. Lucrurile stau mult mai grav – Sometra lasă fără apă şi bani de iluminat public toată Copşa Mică.

Miercuri dimineaţă, oamenii au mers cu teamă la porţile Sometrei să afle dacă mai au sau nu loc de muncă. Pentru 850 de copşăneni, veştile au căzut ca un trăznet. Fiecare are acasă cel puţin 3-4 guri de hrănit, iar majoritatea familiilor se bazau numai pe banii aduşi acasă de angajaţii de la combinatul de prelucrare a zincului.

Primarul oraşului, Tudor Mihalache, spune că decizia conducerii SC Sometra SA Copşa Mică de a opri temporar activitatea împinge oraşul într-o situaţie de criză. „Noi am previzionat de câteva luni că ziua aceasta va veni. Vom cere ajutorul statului, ca oamenii să fie recalificaţi şi să fie ajutaţi să îşi caute de lucru. Altfel, o să fie jale”, a spus acesta.

Tragedii

Oamenii plâng deja la poarta combinatului. Mihai Diaconescu are acasă patru copii. Spune că nu ştie ce va face când se vor termina şi banii din salariile compensatorii. „Ne-au spus că ne dau şase salarii. Sper să găsesc pe la Mediaş ceva de muncă. Mai am doi vecini care şi ei sunt în aceeaşi situaţie. Unii avem spre 55 de ani. Cine ne mai angajează pe noi acum? Parcă e blestemat oraşul acesta…”, se plânge omul, cu ochii în pământ.

Sometra plătea totul în oraş

Pe lângă faptul că vor fi disponibilizaţi aproape 850 de angajaţi, Sometra mai lasă şi oraşul fără banii care asigurau aproape tot bugetul oraşului cu 6.000 de locuitori. Peste 1.000.000 de lei care ajungeau la bugetul oraşului din impozitului pe venituri sunt acum pierduţi. „Pierderile pentru oraş vor fi însă mult mai mari, adică de circa 2.000.000 de lei deoarece Sometra asigura finanţarea totală sau parţială a unor activităţi şi servicii cum ar fi iluminatul public, serviciul SMURD, împăduriri, fonduri pentru premierea elevilor, pungile tradiţionale de Crăciun şi nu numai”, a explicat, îngrijorat, primarul oraşului.

Primăria spune că există spectrul unei crize a alimentării cu apă, care, în acest moment, se face din uzina de apă a SC Sometra SA.

Cer ajutor statului

Ca să asigurare acum un buget minim de funcţionare pentru oraş, primarul oraşului Copşa Mică a solicitat sprijinul prefecturii judeţului Sibiu pentru obţinerea de fonduri de la guvern. „Acum le spunem la oameni să stea liniştiţi, dar dacă Guvernul nu ne va ajuta, va fi dezastru la Copşa Mică”,  a mai spus primarul Tudor Mihalache.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Domnule Mihalache, daca ati prevazut aceasta catastrofa ce ati facut ?
    Cati investitori ati adus la Copsa, ca doar ati fost pe cai mari?
    Cate seminarii, colocvii, intalniri cu oameni de afaceri ati facut la Copsa pentru atragerea investitorilor?
    Dupa ce si-au umplut conturile grecii pe sanatatea noastra acuma v-a lasat cu buzele umflate.
    Asta meritati, dumneavoastra, copsenenii, mediesenii, sibienii, romAnii.
    I-au cumparat pe toti politicienii ca sa taca. Si au tacut.
    Acuma, eu in locul dumneavoastra mi-as inainta demisia, tocmai pentru faptul ca ati prevazut acest lucru, dar l-ati prevazut degeaba.
    Ei…Ce faceti… Aveti curaj ?