criza pune la pământ gigantul sometra

Oraşul Copşa Mică, unul dintre cele mai poluate, dar şi cele mai sărace din Europa, va avea mult de suferit după decizia gigantului industrial Sometra de a-şi înceta activitatea. 80% dintre angajaţi au fost anunţaţi că vor fi daţi afară, fără ca, anterior, ei să fi stat o perioadă în şomaj tehnic.

criza pune la pământ gigantul sometra

Practic, din cei 1.050 de muncitori de la Sometra, doar aproximativ 200 vor mai fi plătiţi, ca să menţină în stare de funcţionare utilajele societăţii.
Pentru oraşul Copşa Mică, închiderea Sometra poate însemna un dezastru social, multe dintre familii susţinându-se financiar din salariile pe care cel puţin un membru îl primeşte de la gigantul industrial.

De ce se închide ?
Sometra Copşa Mică a remis un comunicat în această dimineaţă, prin care anunţă că societatea se vede nevoită să îşi înceteze activitatea, din cauza crizei financiare. Sometra, care este unul dintre cei mai importanţi producători de metale grele din Europa, înregistrează pierderi foarte mari, după ce preţul zincului şi al plumbului s-a prăbuşit pe bursele europene şi în principal la bursa de la Londra, unde sunt vândute cu precădere produsele Sometra. În plus, conducerea societăţii spune că nu îşi mai poate procura nici materie primă, din moment ce majoritatea minelor exploatatoare de nisip mineralifer s-au închis.
Sometra procură nisip mineralifer cu o concentraţie de zinc şi plumb de 40-50% şi extrage minereu de zinc şi plumb în concentraţie de 99%.
“Suntem fortati sa oprim temporar activitatea de productie Sometra, din cauza mai multor factori. In aceasta perioada, nu este posibil ca Sometra sa isi continue productia, intrucat costurile de productie sunt mult mai mari decat pretul zincului, ne confruntam cu lipsa de materie prima – concentratele colective – iar gasirea unei surse de finantare pentru o companie care inregistreaza pierderi in conditiile actuale ale pietei este extrem de dificila. Faptul ca nu avem alta optiune, decat aceea de a disponibiliza majoritatea angajatilor nostri care au lucrat pentru noi ani de zile, este o decizie care ne intristeaza foarte mult. Singurul lucru pe care il putem face momentan este acordarea unui ajutor financiar in concordanta cu prevederile legale si cele din contractul colectiv de munca, astfel incat sa isi poata intretina familiile pentru o perioada indelungata, timp in care speram sa reluam productia”, a declarat Elena Cioban, directorul de administratie al Sometra.

Ajutor pentru disponibilizaţi
Societatea anunţă, în comunicatul de presă remis în această dimineaţă, că va acorda un ajutor social pentru angajaţii disponibilizaţi, însă nu precizează sumele care vor fi plătite. Potrivit unor surse din cadul companiei, liderul de sindicat al Sometra a participat aseară la Adunarea Generală a Acţionarilor în care s-a luat decizia opririi activităţii. În această dimineaţă, întreaga conducere a Sometra se află în şedinţă, alături de directori fiind prezent şi liderul de sindicat.

Piaţa ISP, la pământ
Toate companiile din lume care procesează metale grele se află în situaţii dezastruoase la această oră. Multe dintre ele s-au închis încă de acum 4 ani. Toate fabricile de tip ISP (Imperial Smelting Process, denumirea tehnologiei) s-au închis în timpul crizei din 2004-2005, cu excepţia Sometra şi a fabricii de stat Miasteczko din Polonia. Când toate fabricile de acest tip s-au închis, grupul Mytilineos (de care aparţine Sometra) a decis să continue să investeasca la Copşa Mică, acoperind pierderile mari înregistrate prin sprijin financiar din partea Grupului. „În timpul crizei cu care ne confruntăm în această perioadă, fondurile sunt extrem de dificil de găsit din cauza posibilităţilor de finanţare limitate. Drept urmare, acţionarii au decis să oprească temporar operaţiunile de producţie”, se arată în comunicatul de presă.
Cererea mondială pentru zinc este extrem de scăzută, în timp ce surplusul pe piaţa internaţională este foarte ridicat. Preţul zincului pe Bursa de Metale din Londra a atins un record negativ de aproximativ 1.100 de dolari pe tonă, în comparaţie cu aproximativ 4.000 de dolari pe tonă în 2007. Scăderile permanente ale preţurilor pentru zinc şi plumb şi majorările costurilor de producţie au generat deja pierderi importante în 2007, în timp ce estimările pentru 2008 şi 2009 sunt şi ele negative.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică