În perioada 4 -5 noiembrie 2016, Sibiul va găzdui, timp de două zile, Congresul anual al Societăţii Române de Lentile de Contact şi al Societăţii Române de Cornee şi Suprafaţă Oculară. La eveniment vor participa medici oftalmologi de la cele mai importante spitale universitare din țară, precum și din străinătate (Bulgaria, Germania, Elveția, Republica Moldova).
Tematica aleasă în acest an de medicii oftalmologi este cercetarea suprafeței oculare, abordată prin lucrări teoretice cu amprentă personală, lucrări științifice și simpozioane.
Organizatorii congresului sunt: SOCIETATEA ROMÂNĂ DE LENTILE DE CONTACT, împreună cu SOCIETATEA ROMÂNĂ DE CORNEE ŞI SUPRAFAŢĂ OCULARĂ şi cu CENTRUL DE CERCETARE A SUPRAFEŢEI OCULARE din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, sub coordonarea dnei. Prof.univ.dr. Adriana Stănilă, Medic Şef al Secţiei Clinice Oftalmologie din cadrul celei mai importante unități sanitare a județului.
La ediția din acest an se anunță peste 400 de participanți, fapt ce demonstrează că manifestarea ştiinţifică este deja una de tradiţie. Lucrările congresului se vor desfăşura la Hotel Ramada Sibiu.
“După ce am participat în ultima vreme la o serie de manifestări științifice de mare importanță, cum ar fi Congresul de Cataractă și Chirurgie Retractivă de la Copenhaga, Congresul Societății Europene de Lentile de Contact de la Paris și Congresul Naţional al Societăţii Române de Oftamologie de la Sinaia, ne bucurăm că reușim ca această activitate de cercetare continuă să fie încununată la nivel local, prin congresul de la Sibiu, pe care îl organizăm an de an, și care a crescut foarte mult și a devenit foarte popular atât în țara noastră cât și în străinătate. Prin lucrările ce vor fi prezentate vor fi aduse în prim plan progresele din ultima vreme în domeniul explorării suprafeței oculare, unul extrem de vast, care permite abordări diverse, ceea ce înseamnă un conținut științific de calitate”, declară Prof.univ.dr. Adriana Stănilă, Medic Şef al Secţiei Clinice Oftalmologie a SCJU Sibiu.
Printre invitații de marcă care participă la eveniment se numără Prof. Dr. Christina Grupcheva din Varna, Bulgaria.
“Prof. Dr. Christina Grupcheva este o mare personalitate în domeniul cercetării suprafeței oculare în Europa și, la ediția din acest an a congresului nostru, va susține trei prelegeri între 20 și 40 de minute legate de microscopia confocală și alte metode legate de explorarea suprafeței oculare”, precizează Dr. Adriana Stănilă.
Lucrările medicilor sibieni, în top
Echipa de medici oftalmologi din cadrul Secției Clinice Oftalmologie a SCJU Sibiu va participa activ la congres, prin prezentarea mai multor lucrări de specialitate, sub coordonarea medicului șef Prof.univ.dr. Adriana Stănilă. Una dintre cele mai interesate și importante lucrări este “Beneficiile tratamentului cu ser autolog în afecţiunile suprafeței oculare” (Adriana Stănilă, Dan Mircea Stănilă, Alina-Adriana Panga, Andreea-Maria Florea).
“Noi, colectivul de la Sibiu, avem o experiență bogată în utilizarea unui ser preparat chiar din sângele pacientului, un ser autolog care este foarte benefic pentru suprafața oculară și care are rezultate foarte bune, astfel că am realizat un studiu despre acest tip de tratament. Practic este vorba despre un extract din sângele pacientului; după centrifugare rămâne acest ser care se diluează și se administrează sub formă de picături de 3-5 ori pe zi, exact ca oricare picături de ochi. Este foarte apropiat de lacrima artificială și este foarte eficient în patologia ochiului uscat”, explică Prof.univ.dr. Adriana Stănilă.
Medicii sibieni vor prezenta de asemenea și lucrări despre protecția suprafeței oculare prin diferite metode: “Bioprotecţia suprafeţei oculare oferită de trehaloză”, „Tarsorafia – rolul în protecţia suprafeţei oculare” și „Aspectul suprafeței oculare după îndepărtarea pterigionului”, ș.a.m.d..
“Practic, toate rezultatele muncii noastre din cadrul secției în activitatea de diagnosticare și tratament precum și toate rezultatele activității de cercetare pe care o derulăm la Centrul de Cercetare a Suprafeței Oculare, sunt materializate în lucrări științifice pe care le prezentăm în cadrul congreselor naționale și internaționale de oftalmologie”, a concluzionat Prof. dr. Adriana Stănilă.
Totodată, în cadrul simpozioanelor organizate de firme, vor fi aduse informații cu privire la diferite produse noi care ies pe piața medicamentului și care cresc eficiența în tratamentul diferitelor afecțiuni ale ochilor.