VIDEO – Francezii de la TF1 laudă România. Spun despre Sibiu că aici „numărul de turişti a explodat”

harta-sibiu-de-susCel mai reputat canal de televiziune din Franţa, a difuzat zilele trecute un reportaj dedicat României. Francezii au lăudat turismul şi au  oferit un spaţiu generos Sibiului în materilalul lor. Aceştia spun despre fosta Capitală Culturală Europeană din 2007 că număru de turistii a explodat după acel an de graţie.

Turismul este un domeniu aflat în plin avânt în România, afirmă jurnaliştii postului de televiziune francez La Chaîne Info (LCI), deţinut de grupul media TF1, potrivit cărora acest sector de activitate a beneficiat în ţara noastră de o evoluţie explozivă în ultimul an, anunţă news.ro. ”România a primit anul trecut peste două milioane de turişti străini. Pentru a atrage un public mai larg decât fanii lui Dracula, statul român face investiţii masive. În timp ce bisericile din secolul al XIX-lea îşi regăsesc faţadele şi culorile de altădată, hotelurile dărăpănate din perioada comunistă sunt în prezent renovate. Trebuie spus şi faptul că acest sector de activitate este impulsionat de o scădere importantă a TVA-ului”, se afirmă în textul publicat pe site-ul LCI, în prezentarea acestui reportaj.
Reportajul începe cu imagini filmate la Castelul Bran, supranumit ”Castelul lui Dracula”, despre care jurnaliştii francezi spun că se află ”în mijlocul pădurilor Transilvaniei” şi este ”asaltat de mii de turişti în fiecare zi”. ”Un labirint de camere mici, culoare de trecere cu scări foarte înguste, o sală de tortură… Turiştii vin din lumea întregă aici pentru a descoperi atmosfera din romanul-cult («Dracula», de Bram Stoker, n.r.). Legenda lui Dracula este cea mai bună reclamă pentru castel”, spun jurnaliştii francezi.

Sibiu, exemplu de „motor” al turismului
Reportajul continuă apoi cu imagini filmate în Sibiu. ”România înseamnă însă şi peisaje pitoreşti. Pentru a atrage un public mai larg decât fanii vampirilor, statul român face investiţii masive. În Sibiu, bisericile şi faţadele clădirilor din secolul al XIX-lea îşi regăsesc culorile. Peste 80% dintre ele au fost restaurate, în cadrul unui şantier de mare amploare. După ce oraşul a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii în anul 2007, numărul vizitatorilor a explodat”. În Sibiu există în prezent peste 3.000 de locuri de cazare, iar în împrejurimi, în localităţile învecinate, alte câteva zeci de mii. Prin comparaţie, în urmă cu câţiva ani în Sibiu existau doar patru hoteluri.
România îşi valorifică patrimoniul. ”În România există o treime din totalul izvoarelor termale din Europa şi această ţară va deveni în curând o referinţă pentru turismul balnear. Astfel de staţiuni, precum staţiunea Tuşnad din Transilvania, sunt pe cale de a fi reconstruite”, notează jurnaliştii de la LCI.
Hotelurile căzute în paragină şi care datau din perioada comunistă sunt în prezent renovate şi recondiţionate. ”Am amenajat un spa, am modernizat camerele şi am trecut de la două stele la patru stele”, spune Molnar Akos, directorul unui hotel din această staţiune balneară.
Întregul sector turistic este impulsionat începând de anul trecut de o scădere importantă a TVA-ului în privinţa serviciilor de cazare – de la 24% la 9%. ”România este una dintre cele mai ieftine destinaţii de vacanţă din Europa şi a început să devină competitivă în faţa vecinilor ei, Unguria şi Bulgaria, iar numărul turiştilor care au vizitat această ţară a crescut spectaculos, ajungând în 2015 la peste 2 milioane de persoane”, au adăugat autorii reportajului.
Reportajul ”Roumanie: Le tourisme en pleine essor” (”România: Turismul, în plin avânt”) a fost difuzat duminică, în jurnalul televizat de weekend (”JT WE”) şi prezentat de Audrey Crespo-Mara pe postul TF1.  Jurnalul televizat de weekend al postului francez difuzează cu regularitate reportaje despre actualitatea politică economică, internaţională şi culturală, analize despre principalele teme ale zilei, materiale regionale şi anchete despre subiectele din viaţa cotidiană a telespectatorilor francezi.

Ultima oră