Sibiul devine micul paradis al orașelor cu Mall-uri în România. Investițiile depășesc 200 milioane euro

malluri-sibiuAnunțul făcut de către afaceristul Klaus Reisenauer prin care acesta spune că se va amenaja un nou Mall la ieșirea din oraș spre Mediaș, face ca cel puțin teoretic, Sibiul să devină paradisul cumpărăturilor din centrele comerciale. Și cei de la Primavera Development au anunțat în urmă cu câteva luni că se vor apuca să amenajeze un Mall lângă Podul Gării.

Sibiul a suferit și încă mai suferă în privința centrelor comerciale de tip Mall. Chiar dacă de mai bine de zece ani există un parc de retail destul de modern, acesta nu este pe teritoriul capitalei județului ci pe cel al comunei Șelimbăr. Lucrurile au însă șanse foarte mari să se schimbe spectaculos în următorii trei ani.
De zece ani, sibienii au un singur parc de retail modern, deşi înainte de criză, mai mulţi investitori au anunţat planuri pentru noi proiecte comerciale. Judeţul Sibiu se află pe locul şapte în ceea ce priveşte creşterea Produsului Intern Brut (PIB) în acest an, estimat de Comisia Naţională pentru Prognoză la 8.880 de euro/cap de locuitor, anunță economica.net. Cu toate că sibienii au bani de cheltuială, oferta de spaţii comerciale a rămas modestă de-a lungul anilor. Anul acesta însă, un fond de investiţii şi-a extins prezenţa pe segmentul centrelor comerciale şi la Sibiu, iar alţi doi dezvoltatori au planuri de începere a lucrărilor de construcţie pentru două noi proiecte.

Oasis & Retail Development Consulting face un Mall lângă Hornbach
Deschis în 2006, Sibiu Shopping City are o suprafaţă închiriabilă de 79.100 de mp, iar anul acesta a fost cumpărat de NEPI cu 100 de milioane de euro, cea mai mare tranzacţie din 2016 pe acest segment. Cu ancore precum Auchan, Carrefour, şi Leroy Merlin, mallul găzduieşte magazinele unor branduri internaţionale cum ar f Altex, C&A, CCC, Decathlon, Deichmann, Flanco, H&M, KFC. centru-comercial mall
Cel mai recent anunţ de începere a unui proiect de retail la Sibiu vine de la compania Oasis & Retail Development Consulting, care vrea să înceapă anul viitor lucrările la un parc comercial cu o suprafaţă închiriabilă de 45.000 de mp, puţin mai mult de jumătate din planurile iniţiale.
Noul parc comercial va fi dezvoltat pe un teren de 18 hectare, în partea de nord a oraşului, deţinut în parteneriat cu austriecii de la CA IMMO. ”Avem deja PUZ-ul (nr. – planul urbanistic zonal) aprobat şi acum suntem în prces de închriere şi discutăm cu retaileri ancore. Finanţarea va fi parte din surse proprii, parte dintr-un credit bancar”, a declarat Klaus Reisenauer, unul dintre acţionarii Oasis Development. După estimările lui, parcul comercial ar urma să fie inaugurat în 2018, iar investiţia se ridică la circa 30 de milioane de euro.

Primavera lângă Podul Gării
Familia Tănăsoiu, care deţine firma Primavera Development, a anunţat că reia planul de a construi un mall în locul fabricii Simerom din apropierea gării din Sibiu. Iniţial, mallul a fost anunţat în 2008 şi urma să-şi deschidă porţile. Criza însă a afectat majoritatea investitorilor, iar proiectul nu s-a mai concretizat. Compania a obţinut la sfârşitul lunii iunie Planul Urbanistic Zonal (PUZ), iar deschiderea Festival Shopping Center este estimată pentru a doua parte a anului 2018. Cu o suprafaţă închiriabilă de 42.000 de mp şi cu 160 de magazine, investiţia în cel mai nou mall din SIbiu se ridică la 70 de milioane de euro. mall sibiu2”Deși Sibiul este al treilea oraș regional ca putere de cumpărare, după Timișoara și Cluj-Napoca, acesta nu a beneficiat de o livrare semnificativă de spații comerciale moderne în ultimii zece ani. Orașul atrage anual un număr impresionant de turisti (320.000 în 2015) și face parte dintr-o regiune unde au ales să investească companii internaționale precum Continental, Siemens, Takata, Daimler, Wienerberger sau Faurecia. În acest context, dezvoltarea unui centru comercial de ultimă generație în centrul orașului reprezintă un pas natural în evoluția pieței de retail locale”, spune Oana Iliescu, managing director în cadrul DTZ Echinox.

Cine a mai anunţat malluri la Sibiu
În 2008, fondul de investiţii Immoeast şi compania austriacă S+B Gruppe anunţau un proiect de 120 de milioane de euro: Sibiu City Center, însă mallul care urma să fie dezvoltat pe terenul Amylon nu a mai prins contur. Şi oamenii de afaceri locali au avut planuri pentru malluri. Omul de afaceri Ilie Carabulea vroia să ridice un mall de 25 de milioane de euro: Airport Shopping Center, cu o suprafata de 45.000 de mp în zona de vest a oraşului. Alte intenţii, dar doar la nivel declarativ au fost şi cele ale investitorilor Plaza Centers, TriGranit şi Mivan. Citește continuarea AICI.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică