Primăria Sibiu confirmă că are în dotare încă două arme cu tranchilizante. De ce nu s-au folosit acestea în cazul ursului împușcat

Primăria Sibiu confirmă că are în dotare încă două arme cu tranchilizante. De ce nu s-au folosit acestea în cazul ursului împușcat

Primăria Sibiu a anuntat că are în dotare un număr de patru arme cu tranchilizant. Doar două au fost însă folosite la acțiunea de miercuri.

Reprezentanții municipalității sibiene spun că două arme de tip DAN INJECT JM sunt în posesia Grădinii Zoologice Sibiu pentru a fi utilizate pentru animalele adăpostite de Zoo Sibiu. Cei doi medici veterinari care deservesc Grădina Zoologică au permis de utilizare a acestui tip de armă.
Serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân deține două pistoale neletale de uz veterinar marca DAN INJECT CO2/AIR pentru care IPJ a emis certificatul de deținător nr. 2124/2009. Pistoalele sunt utilizate conform prevederilor legale pentru tranchilizarea câinilor agresivi, fiind destinate utilizării la distanțe mici de subiect, între 1 și 20 metri.

CITEȘTE ȘI: DEZVĂLUIRI – De unde provine ursul împușcat la Sibiu și cum a ajuns în oraș. Lămuriri importante despre acest caz
„Toate cele patru arme sunt în uz, fiecare pentru scopul în care a fost achiziționată. Emitem acest punct de vedere pentru corecta informare a opiniei publice și considerăm potrivit ca, pe viitor, șefii instituțiilor care se exprimă la adresa altor instituții să facă declarații publice responsabile și bine documentate” se arată în comunicatul de presă emis de primăria Sibiu.
Referitor la gestionarea situației ursului pătruns în oraș cei de la primărie spun că normal era sa fie respectata o conduită pe care trebuiau să o adopte echipele de intervenție și care este reglementată de prevederile Ordinului Ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice nr. 1.439 din 24 septembrie 2015 care precizează la articolul 4, alineatul 2 și 3 că în cazul în care un urs, lup sau pisică sălbatică pătrunde în intravilanul localităților punând în pericol sănătatea și securitatea publică, acesta se poate recolta sau captura numai cu acordul autorității publice centrale pentru protecția mediului, prin Direcția Biodiversitate în afara perioadei de derogare prevăzută în același Ordin. Ordinul menționat precizează că recoltarea sau capturarea exemplarelor din speciile urs, lup, pisică sălbatică se poate realiza numai cu personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului fondului cinegetic.

CITEȘTE ȘI: Șeful IPJ Sibiu a dezvăluit cine a dat ordinul ca ursul să fie împușcat. Ivancea oferă explicații
„Persoanele angajate la Grădina Zoo Sibiu solicitate să intervină în teren au acționat în sensul tranchilizării și capturării animalului. Medicii veterinari ai Grădinii Zoologice Sibiu au venit în teren echipați cu două arme cu tranchilizant. S-a reușit tragerea unei doze de tranchilizat în locația de pe strada Valea Mare. În locația de pe strada Lungă, echipa Zoo a ajuns cu câteva secunde înainte ca ursul să fie împușcat, aceasta fiind angajată în căutarea ursului pe albia râului Cibin, conform informațiilor primite”, se arata într-un comunicat al primăriei Sibiu.

Ultima oră