video – klaus iohannis ia atitudine în cazul ursului ucis la sibiu: ”acel incident m-a întristat. am urmărit stupefiat acele imagini”

iohannisPreședintele României a vorbit joi despre cazul ursului împușcat miercuri la Sibiu. Șeful statului crede că s-a acționat prost în acest caz, de către autorități. Acesta a făcut afirmațiile la dezbaterea „Managementul reducerii riscurilor la dezastre”, care are loc la Aula Universității Tehnice de Construcții București.

Actualul președinte al României și fost primar al Sibiului, Klaus Iohannis, a criticat dur joi modul de intervenție al autorităților sibiene în cazul ursului împușcat miercuri la Sibiu. Iohannis spune că lipsa de proceduri a dus cel mai probabil la eșecul acelei intervenții.
VEZI AICI VIDEO CU MOMENTUL ÎN CARE URSUL A FOST ÎMPUȘCAT
”Acel incident m-a întristat. Am urmărit stupefiat acele imagini cu un urs care se plimbă prin oraș și pur și simplu este împușcat. Cum este posibil să existe ISU, Poliția Locală, să se adune 50 de oameni la urs să strige toți acolo și în final, în loc să vină cineva de la DSV sau de la ISU cu pușca cu tranchilizant, cineva zice împușcați-l. Nu era mai simplu ca în loc de 50 de oameni dezorganizați să avem 2-3 oameni care ar fi intervenit fără panică și care nu ar fi creeat acea emoție enormă. Emoția face parte din dezastre și este un factor deosebit de important. Este nevoie de proceduri clare pentru oamenii care ar trebui să intervină.Nu e prima dată și nu va fi ultima dată când se întâmplă așa ceva. România e o țară boagată. Avem foarte multe animale sălbatice și ne intersectăm cu ele. Atunci nu ar fi mai bine să avem oameni instruiți pentru așa ceva? Cred că ar face sens acest lucru. Nu este un dezastru natural dacă un urs intră în oraș. Emoția care se crează este comparabilă cu cea care apare in cazul uni dezastru natural si de astfel de emoții negative nu avem nevoie”, a spus Klaus Iohannis.
CITEȘTE ȘI: Șeful IPJ Sibiu a dezvăluit cine a dat ordinul ca ursul să fie împușcat. Ivancea oferă explicații
”De ce ne ia totul prin surpindere?: Nu suntem noi românii capabili să depășim aceste lucruri? Eu zic că da. Este nevoie ca cei care răspund de țară să facă un pălan pentru toate aceste situații cu proceduri simple și clare pentru a fi pe înțelesul tuturor și toată lumea să înțeleagă ce are de făcut. Fără aceste norme simple nu este posibil să savem interventii eficiente. Interventiile sunt doar o parte din prevenții. Se pune întebarea cât de rapidă să fie intervenția și cred că aici specialiștii ar trebui să ne spună în cât timp este rezonabil să se intervină. Adică se se intervină înainte ca jurnaliștii să ne transmită prin reportaje. (..) La noi merg primii politicienii și dau sfaturi și apoi echipele de salvare.. (..) Sunt situații care se rezolvă prost..Oamenii trebuie educați și învățați ce să facă. Nu au de unde să știe dacă nu le spune nimenim iar educația trebuie să înceapă de la vârste fragede. Dezastrele au loc, vrem nu vrem. Atunci e mai bine să ne pregătim decât să nu ne pregătim. Dezastrele pot fi studiate. Putem să avem studii care să ne spună cum trebuie reacționat..”, a mai transmis Iohannis.

Ultima oră

Comentariul meu