Județul Sibiu a fost desemnat joi să fie Regiune Gastronomică Europeană în anul 2019, alături de regiunea Egeea de Sud din Grecia. Anunțul oficial a fost făcut în cadrul unui eveniment ce a avut loc în curtea interioară a Muzeului Național Brukenthal.
Juriul a fost format din experți internaționali, selectați de Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Artă și Turism. Anunțul de desemnare a județului Sibiu ca și Regiune Gastronomică Europeană a fost făcut de către Blanca Cross, președintă a juriului. Dosarul de candidatură a fost depus la sfârșitul lunii iulie la Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism (IGCAT), organismul care administrează platforma Regiune Gastronomică Europeană. Acest dosar conține o scurtă prezentare a regiunii, cu evenimentele care au loc an de an în domeniul gastronomiei, dar și obiectivele, ariile de interes, produsele gastronomice specifice zonei și câteva dintre programele pe care regiunea Sibiu și le propune în acest moment pentru anul 2019, când va purta titulatura de Regiune Gastronomică Europeană.CITEȘTE ȘI: VIDEO FOTO Regiunea Sibiu va purta titlul de Regiune Gastronomică Europeană în anul 2019
Definirea Regiunii Sibiu
În prezent Regiunea Sibiu, care a aplicat pentru statutul de Regiune Gastronomică Europeană 2019, este alcătuită din municipiul Sibiu, municipiul Mediaș, Mărginimea Sibiului, Țara Oltului, Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului și Țara Secașelor. În total acestea alcătuiesc o suprafață de 5.432 km2, cu peste 460.000 de locuitori și peste 300.000 de hectare de suprafață agricolă.
Buget de peste 8,6 milioane euro
Bugetul estimat al programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 pentru perioada 2017-2020 este cifrat conform dosarului depus, la 8.659.220 de euro, din care programele de finanțare nerambursabilă ale autorităților publice locale respectiv, Consiliul Județean Sibiu, Municipiul Sibiu, și Municipiul Mediaș însumează 4.479.498 euro. “Este un program ambițios pentru că nu implică o singură entitate, ci mai multe instituții care vor lucra împreună pentru un program de care va beneficia întreaga regiune și deci reprezintă un exercițiu important al colaborării interinstituționale în folosul comunității. Beneficiile principale pe care le anticipăm sunt în primul rând de ordin economic, prin încurajarea producătorilor și afacerilor locale în domeniul producerii hranei și în domeniul culturii gastronomice ca motor de dezvoltare. Obiectivele secundare ale programului sunt în domeniul turismului și sănătății comunității. Sper că acest program va fi un impuls bun pentru regiune, dar acest lucru depinde de toți actorii implicați în implementarea sa, inclusiv de comunitate”, a afirmat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, în momentul în care s-a depus dosarul de candidatură.