Cum își va spăla imaginea primarul Horațiu Răcuciu?

racuciuFilmul vă este cunoscut. Un inginer silvic vine la primarul unui oraș de munte și îi spune că se fac ilegalități în exploatarea fondului forestier din localitatea pe care acesta o păstorește.

Primarul, om tânăr și liniștit, de altfel, îi spune de parcă era Ion Caramitru, acela din platoul TVR, unde era regizată revoluția anticeaușistă: „Fă-te că nu vezi!” Dialogul eugenionescian este înregistrat audio de inginer (semn că știa el ce știa, și avea nevoie de probe?) și dat în primire unui ONG cunoscut pentru că-i vânează pe cei care controlează (ilegal) exploatările forestiere. Apare, apoi, filmul de aproape trei sferturi de oră, în care ONG-iștii sugerează cine ar fi „patronii” hoților din codrii României. Ei bine, în acest film, primarul nostru este unul din actorii spre care se îndreaptă suspiciunile realizatorilor că ar ține spatele „caracatiței” din Mărginimea Sibiului. Și asta pentru că se face că plouă în ce privește dispariția brazilor din ocolul său.

Nu mai trebuie să vă spun că acțiunea se petrece la Săliște. În rolul primarului este Horațiu Răcuciu (foto), iar al inginerului silvic, Mihai Hanzu. În fapt, cei doi sunt personaje secundare, dar suficient de importante, ale celui mai urmărit film de investigație, în aceste zile, la Sibiu și-mprejurimi. Nu intenționez să comentez fondul problemei. Mă voi rezuma la a da un răspuns cât de cât plauzibil la întrebarea din titlu. Spun doar că avem de-a face cu o nouă piesă din dosarul în care se caută vinovații celei mai mari crime ecologice din Europa, în prezent: despădurirea României. Cel puţin, aşa am înţeles din film. Mai cred că, în toată nebunia în care trăim, slăbiciunea statului (a funcționarilor puterilor sale) este principala cauză a acestei „performanțe”. Ca să dispară munți de păduri, în țara asta, de sub nasul actualului stat român, este incredibil de revoltător. De fapt, nici n-ar trebui să mă mir. Acum câțiva ani, în munții Șureanu, am văzut ce vile își pot trage unii „paznici” ai pădurilor, la aproape 2000 m altitudine. Statul român pare o faună formată numai din caracatițe. Și nu-i jobul meu să descopăr capul ei din Mărginimea Sibiului.

După mine, singurul răspuns normal la întrebarea din titlu este: Horațiu Răcuciu să iasă în fața oamenilor (săliștenilor, dar nu numai) și să le ceară iertare că i-a dezamăgit. Să-și recunoască lipsa de inspirație/atenție, atunci când a vorbit cu Hanzu, pentru că n-a făcut o simplă gafă. Cu pregătire de jurist, cu trecutul său politic destul de bogat și cu cel profesional, adunat în vârfuri ale administrației publice, este impardonabil să-i ceară unui om să se integreze în mediul despre care acel om vine și-i spune, pe șleau, că este un „grup infracțional organizat” și „ce fac ei acolo sunt infracțiuni!” Iar ca reacție de prim-gospodar începător (nu la al doilea mandat!), să-i dea de înțeles inginerului că „trebuie să ne despărțim”. Ciudat, ai zice că Răcuciu vorbește cu un ofițer de informații sub acoperire, care și-a uitat misiunea primită de la șeful lui. Iată un fragment suprarealist din discuția celor doi:

Primar: Dar de unde știi tu [că actele sunt false]?
Hanzu: Păi îl văd, că îl face de față cu mine și cu martori acolo.
Primar: Păi nu te uiți la el.
Hanzu: Păi nu pot să nu mă uit la el, dacă vine și îl face!
Primar: Te uiți în altă parte! Îl lași în pace și te uiți în altă parte. E pe răspunderea lui.

Cu o asemenea probă de microfon, primarul orașului care a dat țării 11 academicieni, ar mai trebui să declare public, cu mâna pe inimă (cum face când se cântă imnul statului): „Oameni buni, am greșit! M-a luat gura pe dinainte și nu mi-am dat seama ce prostii spun”. Căci dacă va rămâne doar la: „Din punctul meu de vedere îmi doresc ca lucrurile să se clarifice”, va însemna că n-a înțeles nimic din filmul în care a jucat.

ÎN LOC DE SFÂRȘIT. Un asemenea subiect ar putea inspira scenariul unui film adevărat, despre cum se fură, la noi, meseria de politician. Se fură temeinic, de la înaintași. Începând cu rețeta deghizării adevărului în minciuni credibile. Cine are urechi de auzit, să audă. Citește AICI articolul și vezi documentarul cu dezvăluirile făcute de Hanzu!

Ultima oră