video mafia lemnului din sibiu - inginer amenințat cu moartea și şicanat de primarul din sălişte. înregistrări incredibile!

hanzu-fotoÎntr-un video documentar făcut public de către Rise Project și intitulat ” Clear Cut Crimes” și care are ca subiect tăierile ilegale de lemne, apar dovezi incredibile și despre mafia lemnului din Mărginimea Sibiului. Inginerul silvicultor Mihail Hanzu a fost amenințat cu moartea pentru că nu a intrat în ”horă”. O înregistrare făcută publică în același documentar, arată cum primarul din Săliște, Horațiu Răcuciu, face presiuni și îi cere lui Hanzu să își dea demisia pentru că ”nu mai merge așa”.

Un documentar de 42 de minute care a fost filmat timp de un an în Munții Carpați și care demască mafia lemnului din România și Ucraina, demască acest mecanism și în zona Sibiului. Vorbim mai exact de afacerile ilegale cu lemne, derulate sub ochii autorităților și cu ajutorul nemărginit al acestora, în Ocolul Silvic din Săliște. Un fost angajat de acolo a povestit cu lux de amănunte cum decurg tăierile ilegale de lemne.

Cum funcționează caracatița
Mihail Hazu, este doctor în silvicultură. Acesta a fost angajat al Ocolului Silvic din Săliște, unde verifica respectarea legii de către firmele de exploatare forestieră care furnizau materie primă unor companii ca Schweighofer. ”Dau diametrele mai mici. Le scriu în carnetele de inventariere mai mici decât sunt în realitate în pădure. Adică sunt tăieri partizi, în care 80 la sută din lemnul tăiat nu apare în acte”. Colegii săi dădeau mână liberă tăietorilor de lemne. ”Practic firmele care cumpără acele partize nu cumpără lemnul respectiv ci dreptul de a intrat în pădure. Odată ce au intrat acolo taie ce vor”, a mai povestit Mihail în documentar.
ocolul-silvic-salisteAmenințat constant cu moartea
Pentru că a refuzat să semneze acte ilegale și să accepte corupția, as fost amenințat. ”Mă amenințau cu MOARTEA!. De două ori pe săptămână mă amenințau cu moartea. Câteodată și de două ori pe zi, dar când au început să se înmulțească aceste amenințări m-am gândit că dacă mor nu mai pot să fac nimic și important era să pot face ceva. Mă amenințau pentru că nu semnam actele ilegale. Ei subevaluau volumele de lemn la firmele care urmau să cumpere lemn în ocolul respectiv, iar eu eram inginerul de la fondul forestier. Nu era unul care să nu accepte și să nu ia.. Nu era unul care să nu accepte câștiguri de natura asta. Câștigau bani, că doar nu o făceau pentru glorie. Sunt foarte bogați. Se știe cine sunt acolo brigadieri și ce firme și afaceri au. Nu e secret…”, a mai povestit Mihail.padure2

Discuție halucinantă cu primarul din Săliște: ”Trebuia să te integrezi…”
Fiindcă ocolul ține de administrația locală Hanzu s-a dus cu actele și dovezile la primarul orașului, respectiv la Horațiu Răcuciu. Acesta l-a ignorat și nu a făcut nimic. Hanzu a înregistrat și conversația purtată cu acesta. În aceasta se aude clar cum Răcuciu pune presiune pe angajatul ocolului silvic și îi recomandă să demisioneze pentru că nu a intrat în ”horă”
Iată dialogul dintre cei doi:
Primar: Tu trebuia să te integrezi și nu te-ai integrat…
Hanzu: Dar nu mă pot integra într-un grup infracțional organizat! Ce fac ei acolo sunt infracțiuni!
Primar: Păi atunci, măi Mihai, nu are rost, trebuie să ne despărțim. Nu merge așa. Nu merge!
Hanzu: Acelea sunt acte false. Eu nu pot să fac mai departe acte, când știu că el îmi dă acte false.
Primar: Dar de unde știi tu?
Hanzu: Păi îl văd, că îl face de față cu mine și cu martori acolo.
Primar: Păi nu te uiți la el
Hanzu: Păi nu pot să nu mă uit la el, dacă vine și îl face!
Primar: Te uiți în altă parte! Îl lași în pace și te uiți în altă parte. E pe răspunderea lui.

Bâlbâieli și explicații neclare de la Răcuciu
Mihail nu a avut de ales și a demisionat de la Ocolul Silvic Săliște, dar a pus înregistrarea la dispoziția Rise Project. Cei de aici au mers la Horațiu Răcuciu și l-au rugat să o asculte. ”Poate vorbeam despre… (..) Acum, deci… Deci ideea este în felul următor. Dânsul a fost angajat acolo și nu puteam nici să impun să facă anumite lucruri cum de altfel nici nu am făcut asta..(..) Cred că am spus suficient de multe lucruri. Din punctul meu de vedere îmi doresc ca lucrurile să se clarifice. Cei care sunt răspunzători și dacă sunt răspunzători, să plătească dacă e cazul..” a spus Răcuciu. Cât despre faptul că i-a recomandat lui Hanzu să treacă cu vederea faptele de corupți, Răcuciu și-a nuanțat declarația. ”Nu a fost nici o presiune din partea mea ca să își dea demisia și nici nu aveam motive să fac lucrul acesta. Sincer. E un cetățean pe care îl respect.. ”, a mai spus Răcuciu.
padure
Dovezi duse la DNA. Prima dată l-au dat afară
Hanzu a mers mai departe și a făcut o sesizare la DNA – biroul Alba Iulia, dar a fost oprit chiar în momentul în care a dezvăluit numele firmei care stă în spatele acestor afaceri ilegale cu lemne. ”A intrat o femeie în birou și mi-a zis: lucrurile acestea să le discutați în alt birou, nu în acesta.. ”, a mai spus Hanzu. Între timp alți procurori investighează acum denunțul făcut de Mihai Hanzu.
Urmăriți mai jos întreg documentarul celor de la Rise Project.

YouTube video

Ultima oră

Participă la discuție

17 Commentarii

  1. La minutul 37:00 primarul vorbeste cu Hanzu ca si cum ar fi responsabil pentru ca el nu se integreaza. “Tu trebuia sa te integrezi…” spune primarul. Bineinteles, asta poate da nastere la diferite interpretari (pentru ca sunt rupte din context – nu stim ce s-a discutat inainte de acest moment…). Insa ganditi-va si la varianta in care acest primar, l-ar fi angajat pe Hanzu la interventia unor pile. In aceasta situatie ipotetica, primarul ar fi putut vorbi identic precum apare in aceasta inregistrare….

  2. Daca 80% din masa lemnoasa e furata prin declararea de diametre mai mici, asta inseamna ca toti arborii au fost declarati ca avand un diametru mai mic de jumatate (ceea ce este total absurd!!!). Deci arborii cu diametrul de 60 cm ar fi fost declarati ca avand 25cm iar arborii cu diametrul de 40 ar fi fost declarati ca avand 17cm. Mai taie din ele mai Hanzule ca-s rupte din filme SF!!!

    1. toti arborii sunt declarati mai subtiri si, in plus, nu se declara toata masa lemnoasa nici ca numar de copaci taiati

  3. Interesant este cum de l-au angajat cei de la ocol. Nu cumva parintii lui Hanzu, care locuiesc in Saliste, si care sunt implicati in administratia locala au facut presiuni la acest primar care ulterior a picat de fazan??? OK, deci daca era sa fie angajat pe bune, Hanzu nu intra niciodata la un ocol, si mai ales privat. Si asta nu pentru ca nu e competent ci pentru ca omul nu e cu toate acasa. A facut scandal oriunde a fost. A fost in Elvetia si nici acolo nu a iesit bine. Dupa ocol a fost la ICAS Bucuresti, de unde e pe cale a fi dat afara.

    Asadar, sa intri cu pile la ocol si apoi sa faci asta = ipocrizie maxima!!!

    Daca are dovezi solide, nu trebuia sa faca filme si sa spele creierile unora care habar n-au ce se intampla in sistem si de ce trebuie (legal) din cand in cand sa mai tai arbori. Trebuia sa mearga la DNA/politie si sa denunte. El de fapt a fost la DNA insa nu s-a intamplat nimic, semn ca dovezile nu existau. Bineinteles a gasit el o teorie a conspiratiei cum ca cei de la DNA ar fi pe mana cu mafia lemnului :))) (vezi cazul Hrebenciuc)

    De fapt Hanzu nu este decat o victima aici (mi-e mila de el saracul prostut), pentru ca adevaratii smecheri sunt cei care l-au folosit in film pentru a manipula masa mare de prosti din Romania.

    Insa sunt socat ca nu e in stare nimeni sa spuna care este de fapt adevarul. Nimeni nu e in stare sa judece la rece si sa vada adevarata problema.

    Bravo Hanzu!!! Ai ajuns vedeta!!! Vezi ca Anjolina e libera deja…

    1. Bai Xulescule, eu am impresia ca si tu esti pe la ” ciolan” pe undeva.
      Nu observi , ca in tara asta se fura ca-n ”CODRU”. Ai dreptate, multa lume habar nu are ce se intampla in ”sistem”. Un sistem care duce tara de rapa. Esti un idiot, daca nu vezi asa ceva. Si tu vezi care este adevarata problema si esti in stare sa judeci la rece?

      1. Intr-adevar, eu sunt pe la “ciolan”, iar tu ai creierul neted, neted. Tara asta se duce dracului nu pentru ca sunt furate padurile ci pentru ca e plina de prosti (ca tine). Sa stii ca a-ti da seama ca esti prost, e un mare pas inainte. Este primul pas spre a fi destept.
        Oricum, discutia nu era despre furatul padurilor, era despre folosirea unor informatii (desprinse din context sau incomplete) pentru a forma o imagine denaturata asupra unei situatii.
        Ceea ce expune Hanzu este patial fals, insa nimeni nu pune la indoiala ce spune el, atata timp cat ne convine ce spune, nu-i asa?
        Hanzu a fost angajat pe pile la ocol!!! Daca pretinde ca este atat de corect, cum a putut accepta sa fie angajat pe pile???

    2. Si-a dat demisia.
      A facut denunturi. A fost amenintat cu moartea. Asta a fost modalitatea in care a reusit sa se apere.
      Isi asuma riscul de a fi corect si este etichetat drept “prostut”, insa a dat dovada de foarte mult curaj.
      De ce esti socat ca nu e nimeni in stare sa spuna “adevarul”? Pentru ca cei implicati sunt ‘pestii mici’, daca ar vorbi, dimensiunea scandalului ar fi mult mai mare.

  4. Se pare ca Horatiu s-a “integrat” si el. Pacat! Nu credeam ca palaria pe care o poarta ii este asa de mare. Cred ca am asteptat prea mult de la el…

  5. mult de spus, putin care as asculta. Paduraru are dreptate dar se lupta impotriva morile de vant, var fi denigrat si nu va putea demostra nimic.
    Inventariere este gresita dar cine o verifica?

    1. pai cel dinainte, era din pnl si nu a fost bun, asta provine din pdl. se vede ca bun…pentru dna. racuciu nu era in relatii bune cu cazan si atunci ala i-a dat toate recomandarile de care a avut nevoie doar sa scape de el. asa a ajuns racuciu la prefectura. aici, se pare ca a intrat in partidul ala care era condus la sibiu de penalul si mizerabilul ariton.

  6. ce lepra pdl-ista. Sunt convins ca nu o sa pateasca nimic jigodia asta. Si ce e ingrozitor e ca 90% sunt ca asta sau mai rau, mana in mana cu infractorii.