De câteva zile zeci de locuitori din zona bulevardului Mihai Viteazu nu mai au somn. Oamenii sunt scandalizați de faptul că punerea în aplicare a planului de reparații capitale a arterelor din cartierul Hipodrom II, în perimetrul dintre străzile Hipodromului, Iorga, Mihai Viteazu și Oituz, înseamnă și moartea la propriu a copacilor și gardului viu din această zonă.
Tot scandalul a pornit din momentul în care oamenii au aflat cu stupoare că gardul viu și copacii din această zonă urmează să fie tăiați. Un tânăr care este și inițiatorul unui protest oficial înaintat municipalității, ne-a trimis mai multe fotografii prin care scoate în evidență ”imaginea dezastrului”. Cei care execută lucrările spun că ei respectă planul de reabilitare și au confirmat că oeste 20 de copaci vor fi puși la pământ.”Capturile din trecut cu zona în cauză evidențiază amploarea distrugerilor gardului viu. Azi (n.r. – marți) i-am surprins pe reprezentanții unei firme private tăind copaci și arbori sănătoși iar la solicitarea de a arăta avizul de mediu au răspuns că acesta nu este în posesia lor și că Primăria Sibiu a avizat pozitiv tăierea a peste 20 de copaci și arbori iar ei își fac treaba pentru care sunt plătiți. S-a vorbit azi cu responsabilul pe biodiversitate de la APM Sibiu. Ideea este că ei au emis un punct de vedere dar nu un acord pentru măcelul dintre blocuri. În plus ei și-au expus punctul de vedere din postura departamentului de Arii Naturale Protejate. Cu toate acestea, APM-ul nu a emis avize decât pentru arborii care erau putrezi și puneau în pericol sănătatea oamenilor în caz de calamități sau furtuni”, explică Robert Paskuj, unul din inițiatorii protestului vizavi de ceea ce se întâmplă în acea zonă.
Scrisoare publică în atenția primarului Astrid Fodor
Zeci de sibieni din cartierul Hipodrom II, care locuiesc în perimetrul dintre străzile Hipodromului, Iorga, Mihai Viteazu și Oituz au semnat o scrisoare publică adresată primarului Sibiului, Astrid Fodor. Lista cu semnatari crește de la o zi la alta, iar oamenii semnalează în petiția lor faptul că la fața locului are loc practiv un adevărat ”genocid”.
Iată mai jos scrisoarea trimisă către primarul Sibiului, Astrid Fodor:
Către Primăria Sibiu, în atenția doamnei Primar Astrid Fodor,
Prin prezenta cerere vă solicităm să ne puneți la dispoziție în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică și a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, următoarele informații și documente cu caracter public:
1. Planul – proiect de amenajare și mobilare, ce însoțește HOTARÂREA NR. 195 / 25.06.2015 cu referire la obiectivul de investiţii „REPARAȚIE CAPITALĂ CARTIER HIPODROM II ( între str. Hipodromului, N. Iorga, M. Viteazu și Oituz)” precum și orice alte planuri, hotărâri și anexe ce stau la baza aprobării intervențiilor de refacere și amenajare în această zonă.
Având în vedere faptul că odată cu începerea lucrărilor de excavare și îndepărtare a carosabilului în zona extinsă Hipodrom II – Aleea Biruinței, Mihai Viteazu, N. Iorga s-au dezrădăcinat între 150 și 200 de metri de gard viu matur (cu înălțimea între 0.5 – 1.6 metri) și au fost scoși din rădăcini peste 20 de arbuști și unii copaci maturi, solicităm să avem acces la propunerea plan de mobilare și reamenajare a spațiilor verzi, a locurilor de recreere și petrecere a timpului liber ce sunt destinate pentru locuitorii din zona în cauză.
2. Un reprezentant al Serviciul Public pentru Administrare Parcuri și Zone Verzi ne-a comunicat că s-a emis de către Primăria Sibiu un aviz de tăiere pentru încă 17 arbori și copaci maturi. Vă comunicăm dezacordul total cu această decizie și vă solicităm să reanalizați această propunere cu atenție sporită asupra realei necesități de a îndepărta anumiți copaci pentru a face loc trotuarului și parcărilor. Nu este admisibil ca extinderea parcărilor să se facă cu prețul eliminării gardului viu și al tăierii unor copaci sănătoși.3. De asemenea dorim să ne comunicați care a fost modalitatea de consultare publică privind aceste intervenții și dacă proiectul cu planul de mobilare și reamenajare a spațiilor verzi este sau a fost disponibil spre informare către publicul interesat?
4. Venim cu propunerea ca în cazul viitoarelor proiecte de investiții, reparații, refaceri și amenajări, schițele / planurile și informațiile relevante să fie afișate pe panouri de informare ce vor fi amplasate în zona de impact incă din faza de studiere a oportunității și consultare publică cu cetățenii. În acest sens cetățenii vor avea o imagine de ansamblu asupra felului în care va arăta zona reconfigurată / refăcută. Vă rugăm să ne comunicați punctul de vedere al Direcției Tehnice din P.M.S. referitor la această propunere.Menționăm că demersul nostru vizează o clarificare asupra modului în care se realizează procesul de reparații capitale în zona Hipodrom II, având în vedere că aceste intervenții afectează sever zonele și spațiile verzi existente în acest cartier
ducând la scăderea calității vieții locuitorilor. Acest punct de vedere este susținut prin fotografii cu dezastrul cauzat și numeroase luări de poziție ale locuitorilor zonei ce doresc informații specifice despre ceea ce se intenționează a se planta în locul arbuștilor, a copacilor și a gardului viu ce a fost îndepărtat.
Prezenta cerere este formulată în interesul locuitorilor zonei vizate și este însoțită de semnăturile de susținere ale acestora.