atenționare pentru șoferii sibieni sau cei aflați în trecere prin județ. acțiune de amploare a poliției

polita radar trafic sibiu actiuneAstăzi 6 august, la nivelul județului Sibiu, polițiștii rutieri desfășoară ample acțiuni în vederea creșterii siguranței rutiere vizând în principal viteza regulamentară, portul centurii de siguranță și folosirea accesoriilor de tip ”mâini libere”.

Pe 6 august, polițiștii sibieni vor derula acțiuni pentru depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale, axate, în principal, pe depășirea limitei legale de viteză precum și combaterea nefolosirii centurii de siguranță sau a dispozitivelor de retenție omologate și folosirii telefonului mobil în timpul mersului fără dispozitiv sau accesorii de tip ”mâini libere„.
De asemenea, prin prezenţa activă a polițiștilor pe sectoarele de drum cu trafic intens şi risc rutier ridicat se urmărește asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier.
Acțiunile de vor desfășura în sistem integrat și vor fi utilizate toate dispozitivele de măsurare și înregistrare a vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotarea IPJ Sibiu.

Reamintim principalele prevederi legale referitoare la viteză, conform OUG 195 / 2002 R:
Art. 50. – (1) Vitezele maxime admise in afara localitatilor pentru categoriile si subcategoriile de autovehicule prevazute la art. 15 alin. (2) sunt urmatoarele:
a) 130 km/h pe autostrazi, 100 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A si B;
b) 110 km/h pe autostrazi, 90 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D si subcategoria D1;
c) 90 km/h pe autostrazi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele nationale europene (E) si 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din subcategoriile A1, B1 si C1;
d) 45 km/h, pentru tractoare si mopede.
(2) Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele care tracteaza remorci sau semiremorci este cu 10 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul tragator.
(3) Viteza maxima admisa pentru autovehicule cu mase si/sau gabarite depasite ori care transporta produse periculoase este de 40 km/h in localitati, iar in afara localitatilor de 70 km/h.
(4) Viteza maxima admisa in afara localitatilor pentru autovehiculele ai caror conducatori au mai putin de un an practica de conducere sau pentru persoanele care efectueaza pregatirea practica in vederea obtinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mica decat viteza maxima admisa pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

Principalele sancțiuni:
•    Depășirea limitei de viteză cu 11 – 20 km/h: 2 – 3 puncte amendă și 2 puncte penalizare;
•    depășirea limitei de viteză cu 21 – 30 km/h: 4 – 5 puncte amendă și 3 puncte penalizare;
•    depășirea limitei de viteză cu 31 – 40 km/h: 6 – 8 puncte amendă și 4 puncte penalizare;
•    depășirea limitei de viteză cu 41 – 50 km/h: 9 – 20 puncte amendă și 6 puncte penalizare;
•    depășirea limitei de viteză cu peste 50 km/h: 9 – 20 puncte amendă și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile.

Ultima oră

Comentariul meu