scrisoare deschisă către cel mai mare ginecolog al sibiului - o sibiancă spune adevărul pe care toți îl văd dar se resemnează

parafa chicea
O sibiancă dezamăgită de experiența cu sistemul medical privat sibian ne-a trimis pe adresa redacției o scrisoare pe care dorește să o facă publică, cu titlul „Joaca de-a Dumnezeu”. Elena își povestește pas cu pas aventura trecerii prin sistemul medical privat, care derulează programe subvenționate de stat dar a pierdut undeva pe drum relația cu pacienții.
Sistemul este reprezentat de oameni, de doctori în cazul de față, iar când doctorii au pacienți și la spitalul de stat, și la spitalul privat, au și funcții de conducere, și funcții publice, iar pe deasupra mai au și propriul cabinet și sunt profesori universitari, pacienții se simt neglijați. Sunt doar niște pioni care mijlocesc un flux financiar uriaș de milioane și milioane de lei din circuitul sistemului de sănătate.
Experiența sibiencei ce încearcă să aibă un copil dar renunță, pentru că sistemul e dezumanizat, robotizat și materialist, este exact tabloul de azi al sistemului medical românesc, prea bolnav și aservit intereselor financiare uriașe din zona companiilor farmaceutice.

Catre redactie,

Buna ziua. Sunt o persoana care a ajuns sa isi puna speranta in mana unui Doctor, ca in mana lui Dumnezeu. Atat de mult imi doream un copil, incat am inceput sa caut informatii in stanga si in dreapta (cunostiinte, site-uri de specialitate, forumuri.). Stiam ca timpul a trecut si chiar daca sotul imi tot reprosa sa nu mai stau atat la servici , sa nu ma mai stresez atat cu target-urile pe care le aveam de indeplinit, cu toate acestea imi spuneam ca un copil trebuie crescut fara griji materiale, cu dragoste si in conditii decente. Asa ca mi-am luat inima in dinti si la sugestia unei prietene am sunat la Centrul Fecundare In Vitro de la Polisano programandu-ne la Dr. Chicea. Asistenta care ne-a programat ne-a spus ca sunt si alti medici care lucreaza la acest Centru cum ar fi: Dr. Ispasoiu si Dr. Mutulica. Stiam de dr. Chicea din tinerete, cand am fost la dumnealui la un consult. Era un doctor care te asculta cu atentie, calm si un bun profesionist, asa cum toata lumea vorbea despre el in urbe. Bineinteles ca am optat pentru el, chiar daca a trebuit sa asteptam cateva saptamani sa ne vina randul. Tremuram toata cand am fost poftiti inauntru in ziua programata.

Am privit in ochii doctorului care ne asculta istoricul nostru si nu mai vedeam acea lumina calda datatoare de speranta. Pe langa faptul ca ne reprosa ca timpul a cam trecut, ne-a prescris o serie de analize sa le facem si a zis sa revenim dupa ce avem rezultatele, asta in timp ce telefonul dumnealui suna necontenit, apeluri la care mai raspundea, iar pe altele le temporiza.
Am plecat la drum cu sufletul indoit, dar speranta nu murise. Am sunat la Centru cand aveam analizele gata. Am nimerit intr-o perioada aglomerata. Multa lume in sala de asteptare. Am inteles de la asistenta ca D-l Doctor intarzie putin fiind la Colegiul Medicilor in sedinta. Nu-i nimic asteptam ca toti ceilalti. Stand in asteptare, inevitabil incep povestile cu ceilalti care asteptau. Ma ingrozeam ce auzeam. Nu vroiam sa cred ca Doctorul meu nu mai e cel pe care il stiam si toata lumea avea pareri mai putin bune despre el. Unii spuneau ca au fost dezamagiti de el, ca ii repezeste, ca nu mai are rabdare, ca intarzie fiind retinut ba la sedinte,  ba la Spitalul Judetean unde este Director medical si de unde trebuie sa se furiseze sa ajunga la Clinica la ora 14, (ora la care sunt programate ba punctii ovariene, ba ecografii, ba consultatii, etc – culmea cam multe la aceeasi oră.), ba este in operatie, ba ca nu mai are rezultatele de altadata. O Doamna imi spunea ca mai bine era sa merg la Dr. Ispasoiu ca e mai tanar si mai rabdator ( dornic de afirmare) si ca are rezultate mai bune, chiar daca nu are anii de experienta a doctorului Chicea. Un alt aspect pe care l-am auzit era ca dr. Chicea are afinitati pentru un anumit medicament (hormon de stimulare) al unei companii farmaceutice si ca toti medicii au beneficii de la companiile de medicamente (simpozioane, congrese) in tara si in strainatate. Am zis in gandul meu ca nu se poate si fiecare organism e diferit si va raspunde diferit la tratament. Asa ca mi-am asteptat randul.
Cand am intrat la discutia cu dl dr. legata de rezultate si stabilirea protocolului, am vazut ca este agitat, cu ochii pe ceas (mi-am zis ca vrea sa recupereze timpul pierdut si sa linisteasca spiritele de afara care se incinsesera). Mi-a spus ca in urma tratamentului va trebui sa vin la monitorizari ecografice si mi-a explicat cum sa iau tratamentul. Bun…. si sa incepem stimularea ovariana. Dar de aici incep nemultumirile.
Am venit la ecografii si de fiecare data aceeasi timpi multi de asteptare. Asistentele strigau lista , dar mai aparea si cate o tinerica care se scuza ca e reprezentant medical si ca vrea sa discute 2 minute cu d-l Doctor. Alta data m-a vazut la ecograf Dr. Mutulica. Parca traiam un déjà vu referitor la povestile pacientelor.
Vine si ziua punctiei. Totul e pe ceas. Aici nu se intarzie. La trei zile trebuie sa fac transferul embrionar, desi unele colege de suferinta imi spuneau ca e mai bine la cinci zile.(nu pot sa reprosez nimic ca D-na embriolog m-a sunat in fecare zi si mi-a spus evolutia embrionilor). Asta a fost situatia mea si trebuie sa cred ca e cel mai bine pentru mine si dezvoltarea ulteriora a embrionului. Dar….surpriza ! Mi se spune ca D-l Dr. Chicea nu este si il voi face cu dr. Ispasoiu. Extraordinar. Plec la drum cu un Doctor si am parte de toti (explicatia primita fiind simpla – se lucreaza in echipa). Parca imi sunau in urechi povestile pacientelor. Am zis ca asta e si sa vedem partea plina a paharului. Asteptam rezultatul testului de sarcina….. Ghinion, rezultatul este negativ. Tristete mare si mai ales sotul era distrus. Cu toate puterile incerc sa il linistesc si mai ales sa il fac sa imi promita ca mai incercam. Zis si facut. Trec cateva luni si revin pentru o noua programare. Aveam pe limba numele dr. Ispasoiu, dar am zis ca nu e frumos si ma programez tot la dr. Chicea. Surpriza. Ce raspuns primesc: Centrul se inchide pentru o saptamana. Insist si cu greu aflu ca doctorii sunt plecati la congres. Dau o cautare pe net si aflu ca in perioada aceasta este un Congres European de FIV la Helsinki. Intru pe forum si…. Surpriza! Aceleasi discutii si pentru alte centre FIV. Tot pe forum aflu si de pe Facebook ca Dl dr. Chicea si-a deschis o clinica de ginecologie impreuna cu dr. Ispasoiu. Acum imi explic de ce atata graba si fuserala din partea doctorului si bineinteles nemultumire din partea pacientilor. Cand nu poate dr. Chicea, tine loc dr. Ispasoiu …ca doar sunt parteneri. Si asta nu e tot. Aflu tot de pe net ca dr. Chicea este si Consilier Judetean si Profesor la Facultatea de Medicina. Mai sa fie. Deja sunt curioasa sa vad declaratia de avere ca doar e publica si este pe site-ul Consiliului Judetean. Incep sa vad sursele de venituri si locurile de munca:
1. Director medical –Spitalul Judetean Sibiu( intrebare – Ce program are acest Director daca la ora 14 este la Polisano?)
2. Profesor –Facultatea de Medicina( intrebare- Cand isi tine orele cu studentii?)
3. Consilier Judetean-( intrebare -Nu e incompatibil cu functia de Director la Spitalul Judetean cand acest spital este finantat de Consiliul Judetean?)
4. Presedinte Colegiul Medicilor Sibiu( sedinte, deplasari, etc.-absente de la programul stabilit la Polisano si nu numai)
5. Medic Centrul Fiv Clinica Polisano (intrebare -Nu e incompatibil cu functia de Director la Spitalul Judetean?)
6. Medic ginecolog – clinica privata personala sau in parteneriat

Citind si analizand toate acestea am ramas uluita cum poate un OM sa faca toate aceste lucruri in orele cu lumina ale zilei si atunci am renuntat la orice fel de programare la aceasta Clinica Polisano si ma orientez spre o alta care sper sa nu fie la fel de populata cu astfel de medici care vad partea materiala si prea putin se mai apleaca asupra bolnavului, incalcand juramantul lui Hipocrate pe care l-au depus.
Inchei cu regretul ca banul il schimba pe om.
Sper Domnule Doctor sa nu va mai jucati de-a Dumnezeu , sa va bateti joc de banii pacientilor , de cei ai statului( vezi programul FIV subventionat de stat), de timpul acestora, de visele lor si viata lor.
De asemenea cred ca acel Corp de control al Primului ministru sa stopeze deplasarile la congrese sponsorizate de firmele de medicamente, (problema este ca sunt bani multi care se dau pe aceste tratamente hormonale – poate comparabil cu citostaticele, insulina sau altele, iar intre firme exista o competitie de oferte pentru sensibilizarea medicului si sponsorizarea deplasarilor medicului si familiei acestuia.)
Toate aceste date pot fi verificate. Pentru deplasarile externe sunt convinsa ca exista contracte de sponsorizare.
Pentru cei care doresc programari. Centrul este inchis intre 02.07.2016 si 07.07.2016 cand doctorii se scolesc pe banii nostri.
(aici chiar sunt curioasa daca se regasesc printre pasagerii zborului spre Helsinki- probabil via Munchen sau Viena)

Semneaza Elena,
o pacienta cu drept la asistenta medicala neconditionata.

Polisano este una dintre cele zece clinici din țară în care se realizează fecundări în vitro, costurile acestor proceduri medicale fiind extrem de costisitoare. Numai în luna iunie, bugetul alocat centrului FIV de la de la Sibiu  a fost de peste 290.000 de lei.

Ultima oră

Participă la discuție

8 Commentarii

  1. Imm pare ca ii judeci mult pentru bani, dar uiti ca ai facut acelasi lucru. Pentru bani nu ai facut copii la timpul potrivit, ca trebuia sa muncesti sa faci bani. Iar acum de vina erau toti, dar impreuna cu voi ca familie, nu doar doctorii. Asteptati sa va pice din cer la ora pitrivita. Copilul vine cand vrea Dumnezeu. Nu asa planificat. Fac copii peste 20 de ani cand e gata casa

  2. Am prieteni care au facut multe incercari la alte clinici si tratamente ani de zile, cu zero rezultate. Au ajuns pe rand la dl dr Chicea si toti au acum copii mari si sanatosi. Toti au spus ca au avut de asteptat…dar asa se intampla la un medic bun si cautat in toata lumea…Optiuni sunt nenumarate, alegeti alta. Mi se pare lipsa de caracter sa te apuci sa cauti declaratii de avere si iar sa se bata apa in piua ca se pleaca pe banii nu stiu cui etc
    Eu sunt medic si da, am recomandat medicamente despre care am inteles stiintific ca sunt bune. Pacientii au fost tratati cum se cuvine. Sau trebuie sa ramanem toti la Paracetamol si Aspirina? Articolul este jignitor, tendentios si amesteca lucrurile. Toate cuplurile pe care le stiu si au fost la dl dr Chicea veneau de la sute de km si nu au comentat. Au inteles ce inseamna clinica buna, medic bun, rezultate pe masura. Iar FIV nu este ceva precis, ca matematica. Corpul uman este complex iar in ceea ce priveste o sarcina asistata ramane o zona imprevizibila. Foarte usor sa faci pe crestinul dar sa arunci cu noroi si sa critici. Pe mine ma intereseaza sa fiu pacienta unui profesionist…nu sa se uite galeș in ochii mei. Nu am 5 ani.

    1. Am ramas insarcinata la Polisano, la acelasi dr. Chicea in 2011, aveam 42 de ani atunci, acum am o fetita de aproape 10 ani. Era a doua incercare, in 2010 a fost prima, tot la el. Prima fara succes, a doua reusita, protocoale diferite, mi-a si zis ca organismul a reactionat total altfel la alt protocol. Si atunci era aglomerat, veneam de la Ploiesti pentru monitorizari, am stat si in Sibiu, dar a meritat totul. S-a purtat ok , nu pot spune ca ne-am batut prieteneste pe umar, omul era destul de rezervat, dar amabil si profesionist. Sincer nu am ce sa ii reprosez, desi am stat si eu cu orele pe hol sa astept, am acceptat totul si a fost cu happy ending. Mi-a zis de la inceput ca am sanse 12%, am riscat si am reusit.

  3. E adevarat, multi vad adevarul acesta, dar se resemneaza. Eu sunt o fosta pacirnta a doctorului Ispasoiu si cred ca ai facut ff bine ca nu te-ai transferat la el. Pentru ca ambii lucreaza la fel. DE SUPERFICIAL!! Toate se fac in graba, nu se personalizeaza tratamentele, probabil au doar 2-3 scheme de tratament pe care le dau pacientelor prin rotatie. iar daca ai noroc sa ti se potriveasca, bine! Daca nu, ura si la gara!.
    Poate sunt mai atenti la Gynmed si mai nou la Imed, ca deh, sunt ALTE INTERESE!
    Oricum, pentru toate platim in viata, iar acesti doi medici vor plati cu varf si indesat pentru toata bataia de joc cu FIV-urile. Si nu numai!
    Te felicit pentru curaj, Elena!

  4. FELICITARI ELENA , pentru curajul si sinceritatea faptelor descrise.
    Din pacate avem si smecheri in multe sisteme publice de unde se suge banul publig pentru ca insasi acesti BALAURI SUNT grav bolnavi de BANII SI AVERI PE CARE TREBUIE SA LE STRANGA IN TIMP RECORD!!!!!!PROBABIL…..
    SOCANT ESTE CA DOAR EI POT DETINE FFF MULTE FUNCTII/POSTURI/VENITURI ce nu vor sa le lase si la alti concetateni /UNII MAI COMPETENTI CA EI ……..pentru a trai in armonie pe acest pamant.
    Speram sa vina si ziua adevarului si sa ne luam tara inapoi.
    Sa-ti lumineze Dumnezeu sufletul trist si cred ca este bine sa te indrepti catre Manastirea Prislop …acolo unde gasesti alinarea si POATE RASPUNSUL LA CEEA CE CAUTI.
    CU MULTA DRAGOSTE ,
    ……din partea unor pamanteni simplii ca tine .

    1. hei,cocoana,iti place sa pui pe net cuvinte frumoase si fara sens sa te simti bine??????? tanti asta tampita care scrie articolul trebuie sa fie mangaiata de Dumneze?????? fiv-ul este cea mai mizerabila forma de cruzime.inseamna multiple avorturi simultan.de cand mangaie Dumnezeu femeiel care isi ucid embrionii dupa bunul plac?????? hais a nu fim cretini !!!! macar sa fim cretini fara sa mai bagam divinitatea in imbecilitatile si crimele noastre!!! pune mana si citeste ce inseamna fertilizarea in vitro si apoi deschide gura.orica tanti care vinde cartofi la piata are opinii,dar habar nu are ce vorbeste.tanti criminala e suparata ca nu a ucis mai multi copii?

      1. Celula nu e copil. Nu e avort. Dar spunem orice aberatii ca sa sustinem cauze extremiste. Nu cumva sa ne gandim la atatia oameni care acum au copii datorita stiintei. A stiintei si a medicilor!

    2. Buna ziua,
      Citind aceasta scrisoare doresc sa-mi scriu parerea personala strict referitor la domnul doctor Chicea. Am fost pacienta domnului doctor Chicea Radu multi ani si am fost tratata cu atentie de dansul si cunosc nenumarate cazuri de cupluri care nu puteau avea copii si acum aceste cupluri au copii, iar acesti copii sunt de gradinita sau de scoala. Deci, nu putem generaliza situatia si nici nu putem fi subiectivi sa ne permitem sa scriem rautati la adresa acestui medic, atat de dedicat profesiei pe care o are. Putea foarte bine sa profeseze in alta tara, dar a ales sa ramana si sa ne trateze pe noi romancele. Cu stima, pentru Domnul Doctor Chicea Radu! Semneaza Adriana, o fosta pacienta si in prezent BUNICA cu ajutorul acestui mare medic.