inundatii2

24 de ore de ploi torenţiale în mai toată ţara duc inevitabil la inundaţii. Cele mai expuse sunt râurile mici şi afluenţii celor mai mari. S-a instituit cod portocaliu în mai multe judeţe, iar Sibiul se află printre ele.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), în intervalul 25 mai 2016, ora 14,00 — 26 mai, ora 9,00, se vor înregistra torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile din bazinele hidrografice: Trotuș și afluenții săi (județele Harghita, Neamț și Bacău), Putna și afluenții săi (județul Vrancea), unii afluenți ai Bistriței din județele Neamț și Harghita, Râul Negru și unii afluenți mici din bazinul mijlociu al Oltului (județele Harghita, Covasna, Brașov și Sibiu), Bârlad — bazin superior și afluenți bazin mijlociu, Bahlui — bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Iași și Vaslui).
De asemenea, fenomene similare se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele Sibiu, Brașov, Vrancea, Bacău și Neamț.
În același timp, hidrologii precizează că, începând de miercuri, la ora 14,00, au fost ridicate avertizările Cod portocaliu și Cod galben din celelalte bazine hidrografice avertizate anterior.
Prognoza de specialitate relevă, totodată, că până joi, 26 mai, la ora 16,00, va fi în vigoare atenționarea Cod galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: Olt superior și mijlociu și afluenții săi din județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea și Argeș, Suceava, Moldova, Bistrița (județele Suceava, Harghita, Neamț și Bacău), Trotuș (județele Harghita, Neamț și Bacău), Putna (județul Vrancea), Râmnicu Sărat (județele Buzău și Vrancea), Bârlad superior și afluenții săi din județele Iași, Vaslui, Bacău și Galați, Jijia și Bașeu (județele Botoșani și Iași).
Excepție vor face râurile din bazinele hidrografice Argeș superior (județele Argeș și Dâmbovița), Buzău — bazin superior și afluenți (județele Brașov, Covasna și Buzău), unde atenționarea expiră miercuri la miezul nopții.
În zonele atenționate se vor consemna scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.
Sursa www.agerpres.ro

Ultima oră

Comentariul meu