Raluca Turcan e îngrijorată: Rezultatele la BAC rămân foarte slabe. Este nevoie de acțiuni ferme!

turcan si campeanPreședintele PNL Sibiu și totodată deputat în Parlamentul României, Raluca Turcan, este de părere că lipsa măsurilor concrete pentru incluziunea în sistemul de învățământ și creșterea performanței îngroașă rândurile celor care au urmat un liceu fără finalitate: nicio competență, nicio calificare și nicio certificare.

Într-un comunicat de presă remis Ora de Sibiu, Turcan spune că rezultatele la Bac erau previzibile. Aceasta este de părere că Ministerul Educaţiei a întârziat să aplice o serie de măsuri concrete pentru a preîntâmpina coșmarul prevestit de toate studiile, statisticile naţionale şi internaţionale.
Iată ce spune Turcan în comunicatul de presă:
Rezultatele de la BAC ne indică două mari probleme:
1. Nu se înregistrează încă progrese concrete în rezultatele la evaluarea de învățământ preuniversitar, după ani la rând de modificări ale legislației din Educație.
2. Se îngroașă rândurile celor 700.000 de absolvenți de liceu fără diplomă de BAC, fără o calificare pentru piața muncii și fără perspective reale de a învăța o meserie.
Solicit Guvernului să adopte de urgență măsurile rapide și ferme pentru:
1. Oferirea de șanse reale absolvenților de gimnaziu, care să aleagă între: (a) traseu educațional pentru a intra la final de ciclu pe piața muncii, (b) traseu educațional pentru a urma o școală profesională sau (c) traseu educațional pentru a urma un liceu teoretic. Atât timp cât majoritatea absolvenților de gimnaziu vor urmări doar să se înscrie la un liceu, fără să dețină și competențe sau calificări, rezultatele vor continua să fie dramatice pentru România;
2. Integrarea absolvenților fără diplomă de BAC pe piața muncii în paralel cu implementarea unor programe europene de meditații la nivel național pentru a obține în viitor o diplomă de BAC sau o calificare profesională;
3. Asigurarea calității și gratuității reale a învățământului liceal prin: oferirea de manuale gratuite pentru clasele a XI-a și a XII-a, decontarea navetei școlare pentru elevi și profesori, programe pentru sprijinirea elevilor și profesorilor din mediile defavorizate și fonduri consistente pentru recalificarea cadrelor didactice;
4. Oferirea de garanții că toate universitățile în care vor învăța absolvenții de anul acesta vor avea finanțare corectă pentru a oferi programe de calitate. Universitățile afirmă că sunt în pragul falimentului, iar dacă Ministerul nu va găsi bani pentru a susține creșterile salariale acordate în trecut, multe ar putea să renunțe la a mai oferi studii de calitate;
Faptul că avem un număr tot mai mare de absolvenți fără o diplomă de BAC este o realitate. Ea trebuie tratată cu maximă seriozitate. Fiecare tânăr trebuie să aibă o șansă reală de a reuși în viață. Statul nu trebuie să privească aceste nereușite ca piedici, ci să dezvolte programe prin care să-i ajute pe tineri să-și găsească un loc în viață. Acest Guvern trebuie să înceapă o reformă care nu a fost făcută în ultimii 26 de ani. PNL va susține în Parlament decizii consistente pentru calitate și integritate în educație.
În plus, Ministerul trebuie să accepte faptul că şcolile profesionale și colegiile trebuie să devină atractive și funcționale. Din 2003 și până în prezent numărul elevilor înscriși în învățământul profesional a scăzut de la 270 000 la aproape 60 000. Acest lucru ne arată că finanțarea pentru acestea trebuie să crească din această toamnă: dublarea locurilor de școlarizare, creșterea burselor și angajarea de noi maiștri și personal calificat.
Raluca Turcan
Vicepreședinte PNL

Ultima oră

Comentariul meu

Publică