Joi, 7 aprilie, la Instituţia Prefectului – Judeţul Sibiu, a avut loc prima şedinţă din acest an a Grupului tehnic de lucru pentru gestionarea în anul 2016 a problematicii legate de combaterea transmiterii bolii Lyme prin înţepătura de căpuşe.
În cadrul şedinţei, membrii grupului au prezentat propuneri pentru elaborarea Planului de măsuri pentru supravegherea şi controlul Bolii Lyme în judeţul Sibiu, în anul 2016, acest plan urmând a fi aprobat de Instituţia Prefectului.
Medicul epidemiolog coordonator al grupului, dr. Georgeta Marga, a prezentat o analiză privind evoluţia acestei boli la nivel judeţean în anul 2015, cât şi informaţii despre persoanele care au primit îngrijiri pentru înţepături de căpuşe la spitalele din judeţ în anul anterior. “În cadrul alertei epidemiologice pentru 2016 lansată în urmă cu 2 săptămâni, Direcţia de Sănătate Publică a reinstruit furnizorii de servicii medicale privind supravegherea bolii şi conduita după expunerea la căpuşe, a cerut sprijinul DSVSA Sibiu şi primăriilor locale pentru aplicarea de măsuri în vederea reducerii populaţiei de căpuşe, a informat instituţiile din judeţ cu angajaţi lucrători în aer liber, cu scopul de a reduce riscul profesional pentru această boală şi a demarat o campanie de presă pentru avertizarea populaţiei în legătură cu acest pericol. Având în vedere încălzirea mai rapidă a vremii din acest an, ne aşteptăm la o creştere a riscului de expunere la contactul cu căpuşele, întrucât sunt mai numeroase activităţile în aer liber (munci agricole, picnic, etc). Mesajul meu către populaţie şi instituţie este moderaţie în toate activităţile cuprinse în plan”, a declarat dr. Georgeta Marga, medic epidemiolog DSP Sibiu.
Ce urmează
Planul de acţiuni va cuprinde şi în acest an acţiuni de dezinsecţii în zonele verzi, cosirea ierbii din parcuri, aliniamente stradale, zone de blocuri, monitorizarea zonelor cu infestare şi identificarea unor zone considerate cu risc biologic ridicat. De asemenea, sunt cuprinse şi acţiuni de informare a populaţiei cu privire la Boala Lyme, prin distribuirea unor pliante în unităţile de învăţământ şi prin comunicate de presă emise de instituţiile cu atribuţii în domeniu. Sesiuni de informare vor avea loc şi în rândul angajaţilor din domeniile considerate cu risc profesional, gen silvicultură.
“Vom monitoriza cu atenţie ca şi în acest an toate instituţiile cu atribuţii în domeniul supravegherii şi controlului Bolii Lyme să îşi facă treaba cât mai bine, astfel încât să prevenim şi să reducem pe cât posibil apariţia a noi cazuri de borelioză în judeţul Sibiu”, a declarat Vasile-Cristian Roman, prefectul judeţului Sibiu.
Planul de măsuri va fi prezentat în Colegiul Prefectural, ce se va reuni în data de 27 aprilie 2016.