Evenimentele de la Bruxelles au fost resimţite din plin de românii care locuiesc aici. Un fost student la Facultatea de Jurnalistică din Sibiu a povestit pentru oradesibiu.ro care e atmosfera în capital Belgiei și cum a trăit pe viu cea mai neagră zi din istoria recentă a acestei țări.
CITESTE AICI povestirile Teodorei Ureche, o sibianca ce locuieste la Bruxelles. I-a fost teama
“Evenimentele de marţi au fost şocante şi înfricoşătoare pentru că aproape oricare dintre noi am fi putut fi acolo la ora respectivă. E trist ce s-a întâmplat, dar singurul lucru pe care-l putem face e să mergem înainte, să rămânem pozitivi şi să ne înţelegem mai bine între noi.” Este concluzia lui Cristian Gheorghiu.
Cum a ajuns Cristian să spună aceste lucruri? Pentru că locuieşte de 8 ani în Bruxelles şi a trăit pe viu teroarea atentatelor din 22 martie.
Cristian este din Deva, dar a terminat în 2003 Facultatea de Jurnalistică de la Sibiu. Lucrează în Bruxelles pentru o firmă care face comunicarea publică pentru Comisia Europeană.
“A fost şocant ceea ce s-a întâmplat marţi, oraşul a răsunat toată ziua de sirene, activităţile s-au oprit în multe intreprinderi şi instituţii publice, cursele aeriene s-au redirecţionat pe Charleroi, Amsterdam sau Paris şi transportul în comun a fost serios perturbat, cu doar câteva autobuze în circulaţie. În general oamenii cred că au fost mai mult şocaţi, dar a fost şi ceva panică”, descrie Cristian atmosfera din Bruxelles.
Evenimentele l-au prins în drum spre serviciu
Marţi, când au avut loc atentatele, Cristian era în drum spre serviciu. A aflat târziu de ele. “Eu eram in drum spre serviciu la ora respectivă, nu extrem de departe de Malbeek, dar mergeam în direcţia opusă, aveam şi telefonul descărcat, aşa că am aflat despre ce s-a întâmplat abia când am ajuns la birou unde toată lumea era strânsă în faţa unui calculator şi urmărea ştirile. Un prieten ar fi trebuit să schimbe autobuzul la Malbeek şi să ia metroul de acolo, cam exact la ora aia, şi norocul lui că nu a făcut-o. A fost o stare de tensiune mare ieri”, povesteşte Cristian.
Chiar şi aşa, a resimţit din plin teroarea. Românul povesteşte pentru oradesibiu.ro cum străzile s-au golit, transportul public a fost oprit, iar aeroportul încă este închis. Asta în condiţiile în care multă lume se pregăteşte să plece în vacanţa de Paşti.
De ce Belgia? De ce acum?
Printre belgieni circulă ipoteza că atentatele de marţi s-ar datora capturării în urmă cu câteva zile a lui Salah Abdelslam, principalul suspect în cazul atentatelor din Paris. Cei doi islamişti care s-au aruncat în aer în aeroportul din Bruxelles erau fraţi şi apropiaţi ai lui Abdelslam.
Cât despre ce ar fi putut face autorităţile să prevină atacurile…“asta e o poveste mai nuanţată, în sensul că autorităţile belgiene în general nu au depus mare efort în ultimii ani să preîntâmpine formarea de grupuri de acest fel. Aici totul e supra federalizat, serviciile nu prea comunică între ele, şi de aceea sunt multe lucruri care nu funcţionează cum ar trebui de unde şi problemele”, crede Cristian Gheorghiu.
Trei zile de doliu naţional
Autorităţile belgiene au declarat trei zile de doliu naţional. Belgienii încearcă să intre în normalul cotidian. Şcolile au fost redeschise, transportul în comun reluat, iar mare parte dintre angajaţi a mers deja la serviciu. O altă parte însă, cei care pot lucra de acasă, au făcut asta, la fel ca şi peste 150 de colegi ai lui Cristian.
Cristian, ca şi mulţi alţi belgieni nu se tem de noi atentate, şi speră ca de acum autorităţile să fie mai vigilante. “Sper ca evenimentul ăsta trist să creeze un precedent care să impulsioneze autorităţile să îşi facă treaba mai bine. Depinde însă şi cum vor evolua evenimentele. Sunt foarte mulţi musulmani aici, destul de radicali. Mă gândesc însă şi la alte ţări unde există un potenţial asemănator…Olanda, Germania, chiar şi Danemarca”.