grevă japoneză în sistemul sanitar. zeci de mii de medici și asistenți participă la acțiune, inclusiv de la sibiu!

grevaConform președintelui Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România, numai puțin de 20.000 de medici și asistenți medicali participă la o grevă japoneză, în semn de protest față de aplicarea legii salarizării unitare. Medicii au și alte revendicări, iar la acțiune participă și cadre medicale din spitalele sibiene.

Aproximativ 20.000 de medici şi asistenţi medicali sunt în grevă japoneză, acţiunea de protest fiind solicitată de oamenii din sistem, a declarat luni, pentru News.ro, preşedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR), dr. Victor Eşanu, anunta news.ro.
Acţiunea de protest este organizată de Federaţia Sindicală ”Hipocrat” şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România, printre revendicările angajaţilor din sănătate fiind aplicarea Legii salarizării unitare, acordarea sporurilor şi asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului din sistemul sanitar.
Preşedintele CFSMR a spus că organizaţia sindicală pe care o reprezintă are ca membri 2.200 de medici, iar liderul Federaţiei „Hipocrat”, Ion Cotojman, a precizat că structura sindicală pe care o reprezintă are alţi 12.000 de membri.
Cotojman a mai spus că, în plus, pentru prima dată, acţiunilor de protest iniţiate de cele două federaţii se alătură Societatea Naţională a Medicinei de Familie şi Alianţa Medicilor, astfel că se estimează că numărul angajaţilor din sistemul sanitar care vor participa la greva japoneză ajunge la 20.000.
Cei doi lideri sindicali au precizat că acţiunile de protest au fost solicitate de angajaţii din sistem, iar greva japoneză este o formă de a atrage atenţia asupra revendicărilor pe care oamenii le au, în acest context fiind posibil ca şi angajaţi care nu sunt membri de sindicat să poarte banderola albă.
Printre revendicări se numără aplicarea Legii salarizării unitare, acordarea sporurilor şi asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate.
Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, Societatea Naţională de Medicina Familiei din România, Federaţia Patronatelor Medicilor de Familie din România, precum şi mai multe filiale judeţene ale Colegiului Medicilor din România susţin acest demers, au precizat organizatorii.
Astfel, în perioada 21 – 27 martie, protestatarii vor fi în grevă japoneză şi vor purtea banderole la serviciu, pe 28 martie îşi vor susţine revendicările la Camera Deputaţilor, în Comisia de Sănătate, iar pe 31 martie şi 7 aprilie vor avea loc pichete la Ministerul Muncii şi respectiv Ministerul Sănătăţii.
Între 11 şi 17 aprilie se organizează grevă de avertisment, cu încetarea activităţii timp de două ore, iar pentru 18 aprilie se anunţă grevă generală, cu susţinerea unei treimi din activitate şi asigurarea urgenţelor. Sursa: news.ro

grevă japoneză în sistemul sanitar. zeci de mii de medici și asistenți participă la acțiune, inclusiv de la sibiu!

Ultima oră

Comentariul meu

Publică