FOTO – Sportiva emerită Iolanda Balaș, îngropată cu onoruri militare în prezența a sute de oameni

balasAtmosferă de tristețe luni în Cimitirul Ghencea din București. Una din cele mai mari sportive din istoria României a fost condusă pe ultimul drum de către admiratori și foști colegi.

Iolanda Balaș-Soter a fost petrecută pe ultimul drum, luni, la Cimitirul Militar Ghencea 1, cu onoruri militare, de sute de rude, foști colegi, admiratori și oficiali, care au ținut să aducă un ultim omagiu marii dispărute, dubla campioană olimpică, un model strălucit pentru generații de sportivi și nu numai, anunta agerpres.ro.
Decorată cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Ofițer, Iolanda Balaș-Soter a fost înmormântată cu ceremonial militar, executat de reprezentanți ai Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul și de fanfara reprezentativă a armatei, printre cei aflați în preajma criptei din apropierea mormântului soțului dispărutei, antrenorul emerit Ioan Soter, aflându-se mari personalități ale sportului românesc: Elisabeta Lipă, Gabriela Szabo, Alin Petrache, Octavian Bellu, Nicolae Vieru, Adrian Stoica, Monica Iagăr, Violeta Beclea-Szekely, Ivan Patzaichin, Viorel Păunescu, Sorin Matei, Carol Corbu.
După slujba catolică ținută în fața capelei, au rostit emoționante alocuțiuni de omagiere a marii campioane George Boroi, comandantul Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, Ion Sandu, președintele Federației Române de Atletism, și general în rezervă Marin Dragnea, președintele Asociației veteranilor de război, fost președinte al Consiliului Național pentru Educație Fizică și Sport.
Corpul neînsuflețit al Iolandei Balaș, înconjurat de coroane de flori din partea Administrației Prezidențiale, a premierului Dacian Cioloș, MTS, COSR, precum și din partea familiei, a Nadiei Comăneci, a lui Ion Țiriac, Viorel Păunescu, Ivan Patzaichin, de florile proaspete de primăvară aduse de admiratorii campioanei, a fost așezat pe un afet de tun, potrivit ceremonialului, fiind coborât în criptă în acordurile imnului național, timp în care ostașii regimentului de gardă au tras trei salve de armă.
Ceremonia funerară, care a durat 30 de minute, a purtat pecetea sobrietății, seninătății și decenței care au reprezentat trăsăturile definitorii ale celei ce a fost Iolanda Balaș-Soter, care a impus întreaga ei viață stinsă prematur la 79 de ani modestia unui comportament propriu unei personalități de excepție.
Considerată de majoritatea specialiștilor și de istoricii atletismului drept cea mai bună atletă a tuturor timpurilor, dovada că în enumerarea membrilor IAAF Hall of Fame, deschis în 2012 la Barcelona, pe primul loc este Iolanda Balaș-Soter, urmată de etiopianul Abebe Bikila, olandeza Fanny Flankers-Coehn, ucraineanul Serghei Bubka și actualul președinte al IAAF, britanicul Sebastian Coe, campioana română a deținut câteva performanțe neegalate în cele peste cinci de decenii care s-au scurs de la realizarea lor, dincolo de titluri și medalii: 142 concursuri consecutive câștigate, ispravă consemnată de Cartea Recordurilor, deținerea la un moment dat a primelor 64 de rezultate la săritura în înălțime, în statistica federației existând, fapt aproape inimaginabil, de 64 de ori numele româncei, abia pe 65 fiind inserată și o altă performeră, cea mai mare diferență dintre prima și a doua clasată la Jocurile Olimpice (14 cm, în 1960, la Roma); a deținut, de asemenea, simultan, recordurile a 100 de stadioane din întreaga lume, stabilite într-o perioadă în care se călătorea incomparabil mai greu decât în zilele noastre.
În afară acestor performanțe sportive, amintirea fostei președinte a Federației române de atletism rămâne, între altele, în cele 15 piste de material sintetic realizate în întreaga țară, în reabilitarea stadionului de la Șosea care îi poartă numele și pe care urmașii ar trebui să-l termine așa cum l-a visat „Doamna Ioli”, în primul sediu propriu al unei federații de după 1989, realizat prin strădaniile marelui om de sport român și care se află pe str. dr. Primo Nebiolo, fost președinte al IAAF și FISU, mare prieten al celei recent dispărute și al sportului românesc.
În fine, Iolanda Balaș-Soter va rămâne în memoria tuturor celor care au cunoscut-o și s-au îmbogățit sufletește din bunătatea, modestia și dragostea ei pentru tot ceea ce este valoros, frumos și demn în om. Sursa: agerpres.ro

Ultima oră

Comentariul meu