foto - noua formă de turism autentic la sibiu. satele sibiene magnet pentru turiști!

brunch la taraSibiul are cu siguranță potențial turistic extrem de valoros. În ultimii ani însă pe lângă Centrul Istoric al Sibiului și salba de pensiuni din Mărginimea Sibiului, s-a dezvoltat cu succes și un alt fel de turism. Vorbim de turismul rural autentic din sate mici, care a fost revigorat printr-o metodă extrem de simplă numită ”Brunch la țară”.

Pe Valea Hârtibaciului, în nordul județului sau în satele autentice din apropierea capitalei județului valoarea satului autentic a devenit magnet pentru turiștii care sunt fascinați de ce găsesc aici. Iar tinerii antrepenori și-au dat seama că există potențial pentru ca gospodăriile de aici sunt o adevărată mină cu aur.
Portul, obiceiurile, preparatele tradiționale și arhitectura sunt păstrate cu sfințenie. Specialiștii sunt de părere că turismul rural este cea mai spectaculoasă formă de turism din România ultimilor 20 de ani. Trendul pare să fie ascendent, mai ales că tot mai mulți tineri antreprenori se orientează spre afaceri în acest domeniu, anunta jurnalul.ro.

foto - noua formă de turism autentic la sibiu. satele sibiene magnet pentru turiști!

Rod, satul în care timpul a stat pe loc
Vacanță în casa de la țară În inima României, mai exact în Mărginimea Sibiului, în localitatea Rod, timpul aproape că a stat în loc. Casele de aici au fost construite în urmă cu mai bine de un secol şi păstrează şi azi aerul acelor vremuri. Multe dintre locuințe, din lemn şi teracotă, îşi poartă cu mândrie pe frontispiciu anul în care au fost clădite. Majoritatea populaţiei a trecut demult de prima tinereţe. În cele peste 400 de case mai trăiesc doar vreo 500 de oameni care te primesc oricând la poveşti din timpuri străvechi. Pe aceste meleaguri, doi tineri din Sibiu, Cătălin Cornăcel şi Anda Suciu, încearcă să readucă la viață una dintre gospodării.brunch 2„Casa de la Rod a fost achizițonată de nişte prieteni din Alaska, care vin în fiecare toamnă aici, în concediu, timp de o lună. De-a lungul anilor, am lucrat la recondiționarea ei, casa fiind una veche şi destul de deteriorată. Momentan, amenajăm curtea şi camerele şi ne dorim să avem o capacitate de cazare de 5-7 camere, apă caldă curentă şi alte facilități necesare. Ne gândim să accesăm şi fonduri europene, dar pentru moment lucrăm în regie proprie. Casa va fi renovată în stil tradițional, păstrând în mare parte structura şi componentele inițiale”, spune Anda.

Brunch-ul care atrage turiști
Încurajați de prieteni, cei doi au început să organizeze aici evenimente pentru toți aceia care vor să petreacă o zi în lumea satului autentic, cu tot ce înseamnă tradiţiile lui. Aşa a apărut ideea brunch-urilor (n.r. – masă luată între micul dejun şi prânz). Iar din mai până în octombrie, de doi ani încoace, uşile casei de vacanță de la Rod s-au deschis pentru vizitatorii iubitori de natură, de produse naturale, de obiceiuri locale, de munte şi de drumeții.transilvania brunch
„Fiecare ediție de brunch include masa şi băuturile pe care le servesc cei care participă, plus activitatea recreativă. Mâncarea o gătim, pe cât putem, cu produse locale. Din fericire, putem cumpăra telemeaua de la un crescător din sat, iar legumele, ouăle şi laptele le luăm de la vecine. Tanti Lenuța face plăcinte, iar ceaiurile le primim de la o altă vecină. Încercăm şi vom încerca să implicăm comunitatea în organizarea fiecărei ediții, pentru a fi cât se poate de autentici! Asta ne dorim, să consumăm produse locale, după rețete locale”, a povestit Cătălin Cornăcel.
Pe lângă o masă tradițională, oamenii care vin la Rod se mai pot bucura şi de împrejurimi. Variante de petrecere a timpului liber sunt felurite: drumeții, trasee cu bicicleta, vizitarea fermei din deal sau a casei tâmplarului din sat, care încă lucrează. Satul te vrăjeşte, te relaxează şi te face să te bucuri de tot ce îți poate oferi. Citește tot articolul AICI!

Ultima oră

Comentariul meu

Publică