Marea Britanie s-a decis. S-a anunțat data referendumului pentru ieșirea din Uniunea Europeană!

angliaBritanicii vor fi chemați la urne să se exprime dacă mai vor sau nu ca Marea Britanie să mai facă parte din țările membre ale Uniunii Europene. Premierul David Cameron a anunțat sâmbătă după amiază că referendumul va avea loc în 23 iunie 2016.

Referendumul privind apartenența Marii Britanii la UE va avea loc la 23 iunie, a declarat sâmbătă premierul britanic David Cameron după o reuniune a cabinetului, relatează Reuters, AFP și DPA, citate de agerpres.ro.
„Voi merge în parlament și voi propune ca britanicii să decidă viitorul nostru în Europa la un referendum care va avea loc joi, 23 iunie”, a spus Cameron într-o declarație de presă susținută în fața reședinței sale de la Downing Street 10.
„Recomandarea mea este clară. Cred că Marea Britanie va fi mai în siguranță, mai puternică și mai prosperă într-o UE reformată”, a adăugat el după o ședință de guvern care a durat nu mai puțin de două ore.
„Suntem aproape de una dintre cele mai importante decizii din viața noastră”, a subliniat David Cameron.
Potrivit acestuia, guvernul britanic va recomanda la referendum un vot în favoarea menținerii țării într-o UE reformată, după acordul obținut la summitul UE privind un pachet de măsuri de reformă cerute de Londra.
Pledând pentru menținerea țării sale în UE, el a subliniat că acest lucru „ne dă ce e mai bun din două lumi” și estimând că o ieșire din UE ar însemna „un salt în incertitudine” și ar amenința economia și securitatea Marii Britanii.
Chestiunea se anunță însă una delicată, în condițiile în care 53% dintre britanici se declarau în ianuarie favorabili unei ieșiri din UE, în timp ce doar 47% erau pentru o rămânere în blocul comunitar, conform unui sondaj al institutului Survation.
Chiar dacă acordul negociat la Bruxelles a fost primit cu scepticism de presa conservatoare, Cameron a primit un sprijin cu greutate din partea ministrului său de interne, Therese May, eurosceptică notorie, care s-a alăturat campaniei pentru „da”.
Chiar înainte de reuniunea de cabinet, cinci miniștri și-au anunțat dorința de a face campanie pentru o ieșire din UE, printre care cel al justiției, Michael Gove, și cel al muncii, Iain Duncan Smith, membri declarați ai puternicului curent eurosceptic din sânul Partidului conservator.

Ultima oră

Comentariul meu