Miercuri se lansează ”CAMERA MEMORIEI ”. Proiect comunitar sibian inedit!

AlzheimerÎn premieră sibiană, Asociația Spitalului de Psihiatrie Dr.Gh.Preda (ASPPS) lansează proiectul ”CAMERA MEMORIEI” – Suport și terapii pentru bolnavii de Alzheimer si familiile acestora prin care a fost amenajată o cameră de tip Snoezelen, în care se efectuează  terapii de stimulare senzorială, relaxare şi reconectare pentru pacienţii vârstnici cu patologii din categoria demențelor.

Scopul proiectului este de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu Alzheimer și de a susține psiho-social familiile acestora, precum și de a contribui la conștientizarea incidenței crescute a demențelor diagnosticate și nevoii de servicii dedicate, prin organizare de conferințe și manifestări profesionale.
În județul Sibiu sunt peste 1000 de persoane în vârstă afectate de demență Alzheimer și de alte etiologii, cu boli somatice asociate. Demența este o boală degenerativă progresivă a creierului. Simptomele includ pierderea orientării, memoriei, abilităților cognitive, capacității de autoîngrijire, precum și agitație, halucinații, modificări ale dispoziţiei si comportamentului.
Simptomele și manifestările patologiei determină o calitate scăzută a vieții pacienților, declin cognitiv și restrângerea autonomiei funcționale. Pacienții sunt dependenți de familii și necesită supraveghere continuă. A îngriji acasă o persoană cu demenţă Alzheimer este o sarcină dificilă. Cei care se ocupă de îngrijirea bolnavului sunt ei înşişi expuşi unui risc crescut de boală, de depresie, mai ales dacă nu beneficiază de un sprijin adecvat din partea celorlalţi membri ai familiei, din partea prietenilor şi a comunităţii.
ASPPS, prin activitățile proiectului, va susține peste 50 de familii afectate prin  organizarea săptămânală de sesiuni de consiliere, psihoeducație și terapie suportivă de grup, sub îndrumarea unui psiholog clinician cu vastă experiență în patologia vârstnicilor, asistat de voluntari licențiați în psihologie. Vor fi evaluate problemele cu care se confruntă familia sau îngrijitorul, participanții la grupuri vor primi materiale informative, consiliere centrată pe  dificultățile asociate îngrijirii  bolnavului Alzheimer, dar  și sfaturi practice în situațiile întâmpinate. Sesiunile de grup vor fi găzduite de Serviciul de Voluntariat al ASPPS, situat în incinta Spitalului de Psihiatrie dr.Gh.Preda Sibiu.
Prin proiectul lansat astăzi, Camera Memoriei (dedicată terapiei senzoriale în demențe) este amplasată la secția Gerontopsihiatrie a Spitalului de Psihiatrie dr.Gh.Preda Sibiu și va deservi anual peste 200 de pacienți, fiind  utilizată pentru stimularea abilităților și a memoriei reziduale, în scopul păstrarii autonomiei funcţionale. Efectele stimulării senzoriale aplicate în camera Snoezelen sunt: relaxare, scăderea anxietății, agresivității, dezorientării, antrenarea motricității grosiere și fine (pentru autoîngrijire și activități cotidiene), facilitarea relației terapeutice și comunicarea, percepția senzațiilor (vizuale, auditive, olfactive, tactile, vestibulare) și încetinirea declinului cognitiv.
CAMERA MEMORIEI este un proiect nou prin care comunitatea de afaceri, alături de societatea civilă sibiană arată, printr-un demers matur și necesar, că ”Împreună nu uităm de Alzeihmer”.

Ultima oră