medici ortopezi sibieni, lectori la cursul international de artroscopie a genunchiului
Foto Arhivă

mediciMedicii ortopezi sibieni, Dr. Roman Mihai si Dr. Fleaca Radu au participat la finalul lunii trecute, in calitate de lectori, la a V-a editie a Cursului International de Artroscopie de genunchi organizat sub egida Societatii Europene de Artroscopie si Chirurgia genunchiului (ESSKA).

Cursul a avut loc in Timisoara, in cadrul Centrul de Chirurgie Experimentala a Universitatii de Medicina “Victor Babes”.
Ca si in anii precedenti, pe langa speakerii internationali de renume din Germania, Irlanda, Italia şi Austria, medicii sibieni – alaturi de colegii din Timisoara, Bucuresti, Cluj si Targu Mures, au prezentat in fata a 60 de medici ortopezi, experienta lor in chirurgia genunchiului si in special in tehnicile chirurgicale minim invazive – artroscopia. Au avut loc si operatii live, training hands-on pe genunchi de bovine.
„De 4 ani ne intalnim la Timisoara la invitatia bunului nostru coleg si prieten Prof. Dr. Radu Prejbeanu si impartasim cunostiintele noastre cu medici ortopezi mai tineri din Romania si strainatate. Anul acesta cursul a capatat o amploare deosebita, fiind inclus in circuitul oficial al cursurilor de pregatire in artroscopie al Societatii Europene de Artroscopie si Chirurgia Genunchiului – ESSKA. Au fost prezenti, ca si cursanti, pe langa medicii romani si medici ortopezi din Italia, Serbia, Austria si Grecia. S-au abordat teme dintre cele mai importante precum chirurgia ligamentului incrucisat anterior (LIA), patologia meniscului, tehnici chirurgicale pentru cartilaj, problematica rotulei sau instabilitati multiligamentare”, a declarat dr. Mihai Roman, medicul şef al Secţiei Clinice Ortopedie-Traumatologie a SCJU Sibiu.
Traumatismele sportive, si numai, pot duce la ruperea ligamentelor sau meniscurilor genunchiului. Fotbalul, schiul şi handbalulreprezinta cauzele cele mai frecvente. Abordarea pacientilor cu astfel de patologie trebuie efectuata cu mare atentie si tratate adecvat. In functie de diagnostic, tratamentul chirurgical se realizeaza pe cale deschisa (clasica) sau pe cale minim invaziva – artroscopie. Artroscopia este o tehnica chirurgicala ce necesita o cunostiinte si aptitudini speciale fiind de fapt o supraspecializare. De asemenea, necesita aparatura adecvata si costisitoare. Aceasta insa a făcut din artroscopie un instrument foarte eficient pentru tratarea problemelor de la nivelul articulatiilor si este, din fericire, deja de multi ani, la indemana specialistilor romani. Are marele avantaj ca permite recuperarea postoperatorie mai rapidă. De asemenea, comparativ cu operaţia clasică, artroscopia prezintă riscuri foarte mici de infecţii postoperatorii sau alte complicatii.
“Este cel mai consistent curs de Chirurgia Genunchiului din Romania si suntem mandri ca am avut sansa sa reprezentam Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu la un nivel atat de inalt in calitate de lectori. Practic in fiecare centru universitar reprezentativ s-au dezvoltat doar cativa supraspecialisti in subspecialitatea aceasta care tine de traumatologia sportiva. Astfel s-a constituit un nucleu de specialisti romani care reusesc la ora actuala sa reproduca performantele din strainatate in domeniul acesta atat de ingust care este chirurgia articulara artroscopica”,  a mai precizat dr. Mihai Roman, medicul şef al Secţiei Clinice Ortopedie-Traumatologie a SCJU Sibiu.

medici ortopezi sibieni, lectori la cursul international de artroscopie a genunchiului

Ultima oră

Comentariul meu

Publică