Sibienii pot să vadă pe viu cum se confecționează celebrele măști japoneze. Sâmbătă după amiază!

mastiSâmbătă, 28 noiembrie 2015, între orele 16.00-17.30 la Muzeul de Etnografie Universală ”Franz Binder” din Sibiu, un artist japonez specializat în cioplirea în lemn și confecționarea măștilor utilizate în spectacole de teatru tradițional, ne explică procesul de fabricare al acestora.

Hideta Kitazawa este un artist japonez specializat în cioplirea în lemn și confecționarea măștilor utilizate în spectacole de teatru tradițional Noh și Kyogen și în cadrul unor festivaluri și ceremonii religioase shintoiste din Japonia.
Hideta Kitazawa a absolvit Universitatea de Agricultură și Tehnologie din Tokyo în anul 1991 și a început să sculpteze în lemn sub îndrumarea tatălui său, Ikkyou Kitazawa. Începând din 1993 lucrează împreună cu maestrul Michihiko Ito de la care a preluat tehnici tradiționale de cioplire pe care încearcă să le ducă mai departe și să le confere valențe contemporane. De-a lungul carierei sale a fost distins cu numeroase premii, printre care Premiul de excelență pentru tinerii artizani (Tokyo, 1997), Premiul regizorilor de teatru Noh (Yokohama, 203), Titlul de maestru în sculptură al Primăriei Katsushika (Tokyo, 2014).Lucrările sale au figurat în cadrul unor expoziții din Japonia și din străinătate: Asian Civilizations Museum (Singapore), Victoria and Albert Museum (Londra), Pitt Rivers Museum (Oxford), Maison de la culture du Japon (Paris), Crow Collection of Japanese Art (Dallas). În prezent susține numeroase conferințe și ateliere de lucru și colaborează cu instituții teatrale de renume precum: National Noh Theatre (Tokyo), Nohgaku Theatre (Tokyo, New York), Yugen Theatre (San Francisco), Oshima Noh Theatre (școala Kita), etc
Conferința de la Sibiu se înscrie în cadrul unui mai amplu turneu de promovare a măștilor și tradițiilor japoneze pe care maestrul Kitazawa îl susține în mai multe țări europene. La conferință ne va onora cu prezența și Excelența Sa Ambasadorul Japoniei la București, dl. Kisaburo Ishii.
Conferința va beneficia de traducere în limba română și va fi urmată de o demonstrație practică a maestrului.

Ultima oră