Tranzacţia privind vânzarea sucursalei autohtone a băncii greceşti Piraeus Bank şi a băncii Carpatica, controlată de Ilie Carabulea, către americanii miliardarul american James Christopher Flowers, va fi realizată marţi sau miercuri, a anunţat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României.
„Pe Carpatica s-a bătut palma deja. Ca să ajungă la o masă critică, ca să aducă profit, cumpărătorul mai avea nevoie de o bancă. Avea nevoie de o bancă care are portofoliu de credite care să-i asigure venituri. Ulterior achiziţiei, cumpărătorul intenţionează să le fuzioneze”, a spus Cinteză la un seminar ţinut la Sinaia. Conform oficialului Băncii centrale, dacă Flowers nu reuşeşte să cumpere Piraeus, atunci va renunţa şi la Carpatica. Tranzacţia este condiţionată de succesul băncii-mamă, Piraeus Group, de a atrage capitalul privat necesar pentru capitalizare de pe pieţele internaţionale, ceea ce este foarte probabil.
“Se pare că problema atragerii de capital este rezolvată în mare parte, cu excepţia unei sume de doar 100 de milioane de euro, din cele 1,34 miliarde euro ce trebuie să le atragă banca de la investitorii privaţi. De aceea, cred că deal-ul privind vânzarea Piraeus Bank România va fi anuntatat săptămâna viitoare”, a afirmat Cinteză.
Acesta susţine că mai sunt 3 – 4 bănci în România pe care acţionarii ar vrea să le înstrăineze, şi alte două care vor să cumpere, însă tranzacţiile viitoare vor trebui însoţite de un studiu de impact prezentat de cumpărător Băncii Naţionale. „Există încă cereri! Bănci prezente pe piaţa românească doresc să cumpere bănci de pe piaţa românească.
Însă, până nu ni se prezintă un studiu de impact asupra băncii care cumpără nu ne putem pronunţa. Pentru 3-4 bănci acţionarii şi-au arătat disponibilitatea de a vinde dacă vor avea oferte bune”, a mai spus directorul BNR. Miliardarul american de 57 de ani James Christopher Flowers, cu o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari, a cumpărat în vară printr-un fond de investiţii 25% din acţiunile Băncii Carpatica şi urmează să preia controlul acesteia prin majorare de capital. Ilie Carabulea are mari probleme cu justiţia din România.
El a fost acuzat de procurorii anticorupţie că în perioada mai – decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze în mod fraudulos rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la societatea de asigurări Carpatica Asig, unde acesta deţine controlul. Ulterior, măsura a fost înlocuită cu arestul la domiciliu, însă la finalul lunii iulie 2014 Curtea de Apel Bucureşti a decis, la propunerea procurorilor anticorupţie, arestarea lui Ilie Carabulea pentru că acesta ar fi luat legătura cu mai mulţi martori şi a instalat la domiciliul său un sistem de monitorizare video a sediului Carpatica Asig. În prezent, Pireus ocupă locul 11 în sistemul bancar românesc, cu o cotă de 2,5%, iar Carpatica se situează pe 20, cu 0,9%.
În cazul în care cele două bănci vor fi cumpărate de Flowers, cota de piaţă cumulată va împinge noua entitate pe locul nouă în topul celor mai mari bănci. În luna iulie, Ilie Carabulea, principalul acţionar al Băncii Carpatica, şi partenerii săi au semnat un memorandum cu reprezentanţii JC Flowers privind preluarea băncii de către fondul de investiţii american. Banca din Sibiu a intrat într-un proces de „analiză – diagnostic de confirmare” (confirmatory due dilligence) întreprins de americani.
„În cazul finalizării tranzacţiei avute în vedere, Carpatica va beneficia de un acţionariat puternic, cu o vastă expertiză în sistemul financiar-bancar. În acelaşi timp, capitalul atras va asigura băncii capitalizarea pentru dezvoltarea viitoare“, se spune în memorandum. Piraeus Bank este una dintre cele patru bănci din România cu capital grecesc, alături de Alpha Bank, Bancpost şi Banca Românească. Surse din piaţă susţin că tranzacţia ar putea fi în jurul valorii contabile a băncii, adică 200 milioane de euro. Financial Times scria recent, citându-l pe Anthimos Thomopoulos, şeful Piraeus Grecia, că soarta subsidiarelor din România şi Bulgaria va fi decisă până în 2018.
Retragerea de pe aceste pieţe este grăbită de situaţia grea a băncii mamă care se vede confruntată, ca de altfel toate băncile elene, cu retrageri masive din partea deponenţilor. Deocamdată, în România, Piraeus a rezolvat problema creditelor neperformante (de altfel, o piatră de moară ce stă atârnată de gâtul Atenei), vânzând un portofoliu de credite de consum negarantate, cu o valoare nominală de 185 milioane de euro, pentru un discount de 93,5%.
Cumpărătorul este compania poloneză Kruk. JC Flowers este un fond de investiţii fondat în 1998 iar investiţiile sale de atunci şi până azi s-au ridicat la 14 miliarde de dolari. Fondul s-a specializat în achiziţia de bănci ori active financiare depreciate în urma crizei economice. Portofoliul său de azi acoperă SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia,Belgia, Olanda, Luxemburg, Japonia, Rusia, India și Brazilia. James Christopher Flowers este absolvent de Matematici Aplicate la Harvard. Şi-a construit reputaţia ca bancher de investiţii la Goldman Sachs iar din 1998 a decis să meargă pe cont propriu, cu fondul său de investiţii. În 2008 a consiliat fuziunea dintre Bank of America şi Merrill Lynch, tranzacţie care a trebuit să cuprindă şi falimentul Lehman Brothers.
Sursa www.cotidianul.ro