Satul Stejăriş este aruncat undeva la aproximativ 80 de kilometri de Sibiu, printre dealurile de pe Valea Hârtibaciului, departe de orice drum circulat. Niciodată localnicii nu au mai văzut atâta lume străină în satul lor, ca vineri, 21 noiembrie 2014, o zi ce va rămâne mereu în memoria locului. O zi în care toamnă a mirosit a moarte.
Opt oameni și-au pierdut viața în accidentul de elicopter. Cine sunt ei.
Oamenii povestesc că uliţele desfundate ale localităţii sunt rareori bătute de străini, iar într-o zi obişnuită cel mult cinci autoturisme deranjează liniştea satului. Vineri a fost însă o zi complet atipică pentru acest sat, iar vestea că un elicopter s-a prăbuşit pe dealuri a căzut ca un trăznet. „Am auzit că s-a prăbuşit elicopterul. Toată ziua n-am făcut nimic: am stat la poartă să vedem ce se întâmplă, am intrat în casă doar ca să ne încălzim şi am ieşit iar. E o zi de coşmar. Păcat de oamenii ăia. Am văzut sirenele, Poliţia, pompierii, aşa ceva nu mai vrem să vedem”, a povestit corespondentului MEDIAFAX Marinela Buta, o localnică din Stejăriş.
IMAGINILE TRANSMISE LIVE ÎN EXCLUSIVITATE DE ORA DE SIBIU
Ea a spus că ziua de vineri a fost cea mai neobişnuită din viaţa satului în care trăieşte de când se ştie.”Azi a fost circulaţie, stres, lume încolo, lume încoace. Într-o zi obişnuită e linişte, prea puţini oameni pe stradă, cinci maşini poţi să numeri pe stradă, azi au fost cinci pe minut cred”, a mai spus Marinela Buta, aflată la poartă cu câteva vecine pentru a rememora fiecare minut al zilei. Pe timpul zilei nu a existat poartă la care să nu fie ieşiţi oameni. De la cei mai mici la cei mai bătrâni, toţi s-au îngrozit de întâmplarea care s-a abătut asupra satului lor. Când vorbesc despre cei opt militari morţi, sătenii din Stejăriş îşi fac cruce şi spun scurt o rugăciune în gând. Toţi trăiesc cu speranţa că răniţii îşi vor reveni.
„Ne pare foarte rău, foarte rău de ce s-a întâmplat acolo. Sunt cetăţeni ai României şi ne pare rău tare de ei”, a spus Liviu Pădure, un localnic. Pe unii săteni, „grozăvia” i-a prins în biserică, iar când au ieşit de la slujbă, satul lor era împânzit de maşini de intervenţie şi de sute de străini care se agitau în toate părţile. „Când am ieşit din biserică am aflat că s-a prăbuşit un elicopter, sus, la cunună. Era plin de maşini aici, a fost şi un elicopter şi i-a luat pe răniţi”, a povestit Ion Notar, un alt localnic din Stejăriş.
Acesta a transportat cu tractorul său mai mulţi jurnalişti la locul tragediei şi s-a declarat îngrozit: „Doamne, că nu mai vreau să văd aşa ceva. Eu cred că au ajuns pe vârful la copac, se vede acolo copacul, crengile din vârf sunt retezate şi eu cred că de acolo a pornit toată catastrofa care s-a produs”. Şi Marcel Florea, un tânăr de 27 de ani din localitate, a spus că, după ce a aflat despre tragedie, s-a urcat în tractor şi s-a îndreptat către locul accidentului aviatic. „Am văzut fum mult şi morţi. O imagine cumplită. Elicopterul era prăbuşit, era foc de nu te puteai apropia”, şi-a amintit el.
Acesta este al patrulea accident de elicopter în care Forţele Aeriene Române îşi pierd o aeronavă Puma IAR-330 SOCAT, din totalul de 25.