Pentru prima data, plata in avans a subventiilor pentru agricultura; masura e definitiva, si NU e una electorala!
- Guvernul a adoptat o Ordonanţa de Urgenţă privind pachetul legislativ care să permită Ministerului Agriculturii să înceapă plăţile directe şi pe axa II din 16 octombrie.
- Peste 1 milion de fermieri care au depus cerere de plată la APIA primesc avansuri, însemnând 79 de euro pe hectar.
- efortul bugetar este de 680 de milioane de euro.
- in programul de Dezvoltare Rurală, 400 de mii de beneficiari, primesc in aceasta toamna 618 milioane de euro
- Sunt importante aceste plati inca din toamna pentru ca fermierii sa inceapa lucrarile agricole si sa nu mai ramana suprafete importante nelucrate.
- La fel de important e ca plata avansului in toamna este permanenta, si pentru anii viitori va fi la fel, deci NU e o masura electorala!
- Se reia si procedura de eliberare a adeverinţelor pentru crescătorii de bovine şi ovine şi că există toate demersurile făcute de către Ministerul Agriculturii, dar mai ales de către unităţile santiar veterinare, să poată fi deschise noi pieţe pentru exportul de produse din carne.
Există premisele economice ca în 2015 să se reducă TVA la 9% pentru legume-fructe, iar apoi la carne.
- Reducerea TVA la pâine și alte produse de panificație de la 24% la 9% a fost un succes în combaterea evaziunii fiscale pe această ramură.
- Acest succes și evoluțiile economice din ultima perioadă au creat premisele pentru reducerea TVA la 9% și în alte sectoare ale industriei alimentare unde există o mare evaziune fiscală.
- Victor Ponta a promis că va reduce TVA la pâine și s-a ținut de cuvânt. La fel se va ține de cuvânt că va reduce TVA la legume și fructe, de la 24% la 9%.
- În 2015 Guvernul va putea reduce TVA la 9% pentru legume și fructe, prin care se va elimina o mare parte din evaziunea fiscală și din concurența neloială din acest sector de activitate.
Sprijin pentru producătorii români de palincă: se elimină acciza la palincă de la 1 ianuarie 2015
- Guvernul susține proiectul de lege din Parlament pentru eliminarea accizei la palincă începând cu 1 ianuarie 2015.
- Este un sprijin pentru agricultorii români care produc această băutură.
- Noua formă a legii corespunde reglementărilor Comisiei Europene.
- Este o măsură prin care putem fructifica potențialul pe care îl are România în acest sector agricol.
- Mai sunt multe de facut, dar am inceput sa fructificam potentialul agricol real al Romaniei, iar acest lucru are rezultate concrete, benefice nu doar pentru agricultori, ci pentru intreaga populatie. Agricultura tinde sa devina un factor de dezvoltare si o parte consistenta a economiei.