Iohannis: Preşedintele trebuie să fie un model de comportament public

Eu vă propun o Românie normală, o Românie de oameni normali într-o ţară normală. Preşedintele este principalul reper politic al naţiunii şi trebuie să vină cu propuneri pentru dezbateri publice.

Preşedintele trebuie să fie un model de comportament public. Trebuie să se impună prin seriozitate, prin modul în care reactionează şi prin felul în care abordează problemele.

Eu voi fi un preşedinte mediator, integrator, dar în acelaşi timp foarte ferm în faţa derapajelor. Un politician liber de chestiuni care ar putea să dea de banuit, un om nemanevrat, chiar în această etapă în care suntem putem să vedem că nu toţi candidaţii sunt liberi. Unii sunt manevraţi de alte partide, unii sunt manevraţi de propriile partide şi este important ca preşedintele să nu fie un politician manevrat din umbră.

Este evident că în momentul în care ajung preşedinte, nu mai fac politica de partid fiindcă Constituţia interzice acest lucru. Preşedintele trebuie să fie în altă zonă, nu trebuie să se implice deloc în politica de partid sau în politica partidelor. Trebuie să fie un mediator şi între partidele politice, nu doar între instituţiile de bază ale statului.

Dacă ne întrebăm unde sunt școlile, unde sunt spitalele, unde sunt autostrăzile în cei 25 de ani, răspunsul meu este simplu: toate sunt în anchetele pe care le vedem declanșate aproape zilnic. Acolo e bunăstarea care ne lipsește, acolo e averea țării, așa ni s-a furat viitorul.

România ar fi arătat altfel fără baronii și corupții care ne-au condamnat la sărăcie, căci despre ei este vorba. Scandalul și grotescul au reprezentat o perdea în spatele căreia s-a instaurat minciuna și hoțiaFără ei și fără actele lor nedemne, am fi fost altfel, am fi arătat altfel, am fi trăit altfel. Afundați în nevoi și umilință, am ajuns să vorbim despre generații de sacrificiu. Milioane de oameni din această țară și-au văzut visurile năruite din cauza corupției generalizate. Pe cei responsabili îi vedem zilnic la televizor: politicieni care fac reguli numai pentru ei, politicieni corupți, oameni care în disprețul oricărei legi, nu doar din Codul Penal, ci a oricărei legi lumești, ne-au înstrăinat viitorul.

Încă nu e prea târziu! Nu e totul pierdut pentru că România, dragii mei, nu e a lor! România noastră, a voastră şi a mea, este o Românie normală, o Românie de oameni normali într-o ţară normală. România noastră este România lucrului bine făcut! România normală, România lucrului bine făcut sau cum a scris cineva foarte frumos într-un editorial, România celor tăcuţi, este țara care va renaște, pe care o vom redescoperi în anii următori. De aceea, dragii mei, vă îndemn nu mai tăceți, astăzi aveţi glas ca să le spunem tuturor: România noastră este altfel decât România lor!

Din acest motiv, dragii mei sibieni, doresc să ne întâlnim vineri, 31 octombrie, ora 16.30, în Piaţa Mare, de unde vom spune tuturor că ne dorim o schimbare, dorim o Românie a lucrului bine făcut.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică