întâlnirii cu sătenii pentru planuri de dezvoltare durabilă pentru comunitățile din moșna și sibiu

În cadrul activității, sunt prevăzute 18 întâlniri comunitare, axate pe colectarea de informații privind problemele sociale, economice și de mediu existente la nivelul comunelor Moșna și Biertan și a satelor componente.

Fundaţia Mihai Eminescu Trust, în parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltare Socială CEDES anunţă demararea acțiunilor care vor avea ca finalitate elaborarea a două planuri de dezvoltare durabilă a comunităților interetnice din comunele Moșna și Biertan, județul Sibiu, în cadrul proiectului „Multiculturalitatea – Motor de dezvoltare durabilă a comunităţii”, proiect finanţat  prin granturile SEE, 2009-2014, în cadrul programului Fondului ONG în România, cu suma de 73,512.39 Euro.
În cadrul activității, sunt prevăzute 18 întâlniri comunitare, axate pe colectarea de informații privind problemele sociale, economice și de mediu existente la nivelul comunelor Moșna și Biertan, a satelor componente, prioritizarea acestora, dar și pe identificarea de soluții privind nevoile locale, inclusiv pe măsuri de reducere a disparităților sociale și de creștere a coeziunii comunităților interetnice.
În paralel, se vor administra chestionare pe un eșantion pilot în fiecare din satele Biertan, Copşa Mare, Richiş, Moşna, Nemşa şi Alma Vii, dar și aleșilor locali din comunele Moșna și Biertan, pentru a obține informații specifice și cât mai complete pentru fiecare din cele 6 sate.
Întâlnirile comunitare organizate în perioada 11 octombrie-15 octombrie 2014, în cele 6 sate componente ale comunelor Biertan și Moșna, la care au participat locuitori, dar și aleși locali, ne întăresc ideea funcționarii acestor întâlniri tematice ca adevărate exerciții de democrație participativă.
Membrii comunităților vor fi astfel implicați activ în elaborarea unor planuri de dezvoltare durabilă care să îi reprezinte.
La întâlnirile tematice sunt invitați să participe locuitori din toate comunitățile etnice existente la nivel local, atât bărbați, cât și femei, persoane resursă, dar și aleși locali din cele două comune.
Planurile vor cuprinde măsuri şi priorităţi pentru ameliorarea problemelor sociale, economice și de mediu existente în comunele Moșna și Sibiu, precum și la nivelul satelor componente și vor valorifica punctele de vedere transmise de locuitorii din comunitățile de români, maghiari, romi, germani, dar și cele ale aleșii locali din cele două comune.
În cadrul activității, se urmărește atât realizarea unor planuri de dezvoltare durabilă pentru comunitățile din Moșna și Sibiu, cât și dezvoltarea unui instrument de bună guvernare, punând un accent deosebit pe identificarea de măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei populaţiei de etnie romă și pe promovarea includerii problemelor comunităţilor rome în cele două planuri de dezvoltare durabilă.

Ultima oră

Comentariul meu