Nu e toamnă pe de-a-ntregul dacă nu întâlnești zilnic câțiva oameni răciți. Unii își suflă nasurile, alții tușesc lângă tine în autobuz. Nu te poți închide totuși într-un glob de sticlă de teamă să nu te molipsești de ceva. În schimb fă ceva să îți întărești imunitatea și să te menții sănătos la începutul sezonului rece. Iată care sunt cele mai eficiente metode să scapi nepedepsit de răceală:
Nu sta în frig
Variațiile de temperatură slăbesc organismul și îl fac mult mai sensibil la bacteriile și virușii care oricum sunt în aer. Mențineți-vă temperatura corpului constantă și sistemul imunitar va funcționa perfect.
Nu te mai stresa
Poate fi greu de crezut pentru unii dar e un fapt demonstrat : o atitudine pozitivă ține departe bolile, inclusiv răcelile de sezon. Stresul pe de altă parte, are un efect de magnet pentru boli, slăbind capacitatea naturală de protecție a organismului nostru.
Mișcare, mișcare
Modul de viață sedentar crește riscul îmbolnăvirii arată un studiu publicat de American Journal of Medicine. Oamenii de știință au studiat incidența răcelii la 115 femei din care o parte făceau exerciții zilnice iar cealaltă parte făceau mișcare ușoară săptămânal. Femeile care făceau mai puțină mișcare au avut de 4 ori mai multe răceli pe perioada unui an.
Folosește natura
Unele dintre cele mai eficiente metode de întărire a imunității sunt, fără doar și poate, cele naturale. În topul ajutoarelor în lupta împotriva răcelilor găsim mierea, propolisul sau cătina dar și măceșele, afinele sau merișoarele. „Condimentele au un rol dezinfectant la nivel respirator, datorită uleiurilor volatile. De aceea, pot fi folosite din plin în sezonul rece. Dintre acestea, puteți consuma cimbru, busuioc, eucalipt, fenicul, mentă, rozmarin sau ghimbir”, potrivit farmaciata.ro