video case luate de ape la mai puțin de 60 de kilometri de sibiu! cod roșu de inundații și dezastru în vâlcea!

În județele Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova zeci de localităţi au fost afectate, drumuri naţionale şi judeţene au fost blocate, iar gospodăriile oamenilor au fost inundate. La mai puțin de 60 de kilometri de Sibiu, situația este extrem de gravă.

Primar Vaideeni: Pârâul din comună nu a avut niciodată un debit aşa mare; 30 de case, grav afectate

“Nu a fost niciodată un astfel de debit de când sunt locuitorii aici. Asta i-a şi determinat să-şi facă locuinţe aici în zona asta. Sunt în jur de 30 de gospodării afectate puternic, dar sunt şi altele în care a fost luat pământul, şi aşa putem să zicem că sunt până la 60 de gospodării. Oamenii sper să înţeleagă că este o situaţie deosebită care nu ne aparţine nouă, care a venit aşa, pe nepusă masă, şi oricât ai fi de pregătit ai impresia că nu putem răspunde tuturor solicitărilor”, a declarat primarul din comuna vâlceană Vaideeni, Daniel Băluță Achim, adăugând că pârâul are, în unele locuri, debitul mărit de zece şi chiar de 15 ori.

Un număr de 42 de persoane din comuna vâlceană Vaideeni rămase izolate pe o insuliţă, marţi după-amiază, între apele umflate ale pârâului Luncavăţ, au fost evacuate cu elicopterele, mai multe case din cătunul în care locuiau acestea fiind luate de viitură, ca şi animalele din gospodării.

Elicopterele trimise la Vaideeni, în judeţul Vâlcea, au scos dintre ape 42 de persoane rămase izolate pe o insuliţă înconjurată de viituri, a declarat corespondentului MEDIAFAX prefectul judeţului Vâlcea, Dumitru-Nicu Cornoiu, aflat la Vaideeni.case

Potrivit acestuia, mai multe case din cătunul din care cei 42 de oameni au fost evacuaţi au fost luate de ape, la fel şi animalele din gospodăriile localnicilor.

”Nu se poate spune câte case au fost distruse şi luate de viituri, pentru că nimeni nu poate ajunge acolo. Pe insula formată între ape au aterizat elicopterele care au luat oamenii. Este o imagine de coşmar, e ceva infernal, copaci întregi au fost luaţi şi sunt purtaţi de ape”, a afirmat prefectul de Vâlcea.

Dumitru-Nicu Cornoiu a spus că oamenii evacuaţi vor fi duşi la şcoală sau la unele pensiuni existente în zonă, precizând că nu există probleme legate de spaţiile de cazare, deşi numărul persoanelor care nu vor mai avea unde să se întoarcă acasă în cătunul distrus de ape ar putea ajunge la aproape o sută, în condiţiile în care nu toţi se aflau în localitate în momentul în care au venit viiturile.

Potrivit prefectului, multe dintre persoanele evacuate nu au posibilităţi financiare şi vor avea nevoie de ajutor din partea autorităţilor pentru a-şi reface casele luate de viituri.

Marţi după-amiază, la Vaideeni sunt aşteptaţi să ajungă vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă.

Vaideeni nu este singura localitate din judeţul Vâlcea grav afectată de inundaţii.

video case luate de ape la mai puțin de 60 de kilometri de sibiu! cod roșu de inundații și dezastru în vâlcea!

Astfel, o familie formată din trei persoane a fost evacuată dintr-o casă din localitatea Lăpuşata, la scurt timp după ce oamenii au fost scoşi din zona de pericol casa fiind luată de viitură, iar o persoană intrând în şoc şi fiind dusă la spital, a precizat prefectul judeţului.

Conform acestuia, şi în localitatea Văldeşti mai multe familii au fost evacuate din casele din cauza viiturilor.

Secretarul de stat în MAI Raed Arfat a anunţat că au fost trimise elicoptere în sprijinul oamenilor şi în localităţile Rădeni, Vlădeasa şi Malaia.

video case luate de ape la mai puțin de 60 de kilometri de sibiu! cod roșu de inundații și dezastru în vâlcea!

De asemenea, marţi după-amiază, pe lângă drumurile naţionale 7A şi 65C, care au fost închise circulaţiei din cauza aluviunilor, pe alte două drumuri naţionale din judeţul Vâlcea au fost impuse restricţii.

Astfel, conform datelor furnizate de Poliţia Judeţeană Vâlcea, DN 67 B este blocat în localitatea Fârtăţeşti, iar în staţiunea Călimăneşti, unde s-au produs căderi de pietre şi vin viituri de pe versaţi, nu se circulă, traficul rutier fiind deviat pe centura oraşului.

Trei elicoptere cu salvatori, trimise în judeţele Gorj şi Vâlcea, afectate de inundaţii

Trei elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost trimise, marţi după-amiază, în judeţele Gorj şi Vâlcea, în localităţile Novaci, Vaideeni şi Brezoi, pentru salvarea persoanelor izolate din cauza viiturilor, informează oficiali MAI.

Potrivit surselor citate, în localitatea Novaci, judeţul Gorj, a fost trimis un elicopter cu troliu, după ce râul Gilort a ieşit din matcă în jurul orei 11.00, iar peste 70 de gospodării au rămas izolate.

Alte două aparate de zbor ale MAI au fost direcţionate către localităţile vâlcene Balota şi Brezoi, afectate de inundaţii.

Judeţele Gorj şi Vâlcea sunt sub avertizare cod portocaliu de inundaţii până miercuri după-amiază.

De asemenea, meteorologii au prelungit până marţi, la ora 22.00, codul galben de ploi şi vijelii în opt judeţe, între care şi Gorj şi Vâlcea.

 

Totodată, marţi după-amiază sunt inundate şi staţiunile Olăneşti şi Călimăneşti, dar şi localitatea Fârtăţeşti.

Ultima oră

Comentariul meu