premieră în oraș. prima operație de reconstrucție de sân la scju sibiu

Un medic din Sibiu şi unul din Timişoara au realizat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu prima operaţie de reconstrucţie de sân din Sibiu.

Dr. Alina Helgiu, șefa secţiei de Chirurgie Plastică și Reparatorie din cadrul SCJU Sibiu a făcut echipă cu dr. Zorin Crăiniceanu, coordonatorul pentru zona Timiș a Subprogramului de endoprotezare după afecţiuni oncologice derulat de Casa Naţionala de Sănătate.

Cei doi medici au ajutat o pacientă în vârstă de 57 care în urmă cu 14 ani suferise o mastectomie din cauza unui cancer la sân.

Operaţia a avut loc în urmă cu câteva zile, a durat aproape 4 ore, iar pacienta a fost externată ieri, evoluţia ei fiind foarte bună. Din punct de vedere chirurgical, operatia a însemnat prelevarea de pe spatele pacientei a unei bucăţi de muschi cu piele și repoziţionarea ei în locul sânului amputat.

”Mă bucur că am realizat această operaţie, în premieră la Sibiu și, pe lângă beneficiile medicale, chirurgicale, mă gândesc la pacienta mea ca de la femeie la femeie. De 14 ani ea a suferit enorm, în special psihic, pentru această mutilare de care nu a fost vinovată, dar pe care a fost nevoită să o suporte din cauza cancerului la sân cu care a fost diagnosticată. Acum și-a recâștigat încrederea în sine și își poate continua viaţa aproape ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, spune dr. Alina Helgiu.

”Pentru pacienta de la Sibiu este un prim pas, urmează o intervenţie de implant mamar la Timișoara, în cadrul Subprogramului de endoprotezare după afecţiuni oncologice derulat de Casa Naţionala de Sănătate. Din punct de vedere medical a fost o plăcere să deschid această colaborare cu Spitalul Clinic Judeţean Sibiu, cu colega mea, dr. Alina Helgiu, și sper să putem continua această colaborare mult timp de acum înainte, în folosul pacienţilor de aici”, declară dr. Zorin Crăiniceanu.

”Este o onoare să asistăm la o asemenea premieră la SCJU, unitate aflată în subordinea Consiliului Judeţean. Astfel se deschide calea includerii judeţului Sibiu în programul naţional de finanţare a protezelor mamare, viitoarele paciente nemaifiind nevoite să se deplaseze la alte centre universitare. De altfel preocuparea Consiliului Judeţean Sibiu pentru sănătate este una constantă și îi asigur în egală măsură pe locuitorii judeţului și pe cadrele medicale de tot sprijinul meu pentru îmbunătăţirea actului medical și a serviciilor medicale”, spune Ioan Cindrea, președintele Consiliului Judeţean Sibiu

„„Ne bucurăm că la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu s-a realizat o astfel de intervenţie chirurgicală în premieră pentru instituţia noastră, fapt care evidenţiază paşii rapizi pe care îi facem spre dezvoltare. Pe mai departe, vom face tot ce putem pentru a continua pe această direcţie, scopul nostru fiind ca spitalul din Sibiu să facă parte din programul naţional de finanţare a protezelor mamare. Totodată, trebuie subliniate în acest sens eforturile întreprinse de medicii din cadrul Secţiei Chirurgie Plastică și Reparatorie”, a declarat Dr. Vasile Spinean, managerul SCJU Sibiu.

Dr. Alina Helgiu și-a început cariera la SCJU Sibiu în 1997 ca medic rezident de medicină de urgenţă, iar după obţinerea specializărilor de chirurgie plastică și medicină de urgenţă, cu stagii inclusiv în Franţa, din primăvara acestui an a preluat conducerea Secţiei de Chirurgie plastică și reparatorie.

Dr. Zorin Crăiniceanu este și șef de lucrări la Universitatea de Medicină ”Victor Babeș” din Timișoara și a realizat pana acum peste 100 de operaţii de reconstrucţie de sân.

Ultima oră

Comentariul meu