helsinki times ţiganul din transilvania care dărâmă stereotipurile în finlanda

De încredere, muncitor şi puternic ca un urs. Aşa îl descrie finlandezul Olli Toivonen pe Ioan Marius Ciurariu, ţiganul din Transilvania pe care l-a angajat în urmă cu trei ani să lucreze la compania sa.

Copilăria petrecută lucrând la pe câmpurile din Transilvania e ceea ce l-a modelat pe ţiganul român, crede finlandezul, în timp ce Ioan Marius Ciurariu spune că ţiganii au o dorinţă arzătoare să lucreze.

Născut în Transilvania, Ioan Ciurariu povesteşte că a ajuns în Finlanda în urmă cu şase ani, călătorind cu autobuzul şi cu feribotul. Era iarnă când a păşit pe pământ finlandez, iar la început a fost nevoit să doarmă în zăpadă, pentru că nu îşi găsea de lucru şi nici un acoperiş deasupra capului.

L-a primit, într-un final, de la o femeie din Kangasala, care mai adăpostise, în trecut, alţi ţigani veniţi din Europa de Est. Ciurariu a locuit acolo 18 luni, timp în care a fost ajutat să îşi găsească un loc de muncă şi o casă.

Acum, ţiganul originar din Transilvania are o slujbă stabilă şi locuişte în Puotila, alături de soţia sa şi cei doi copii. Aceştia din urmă duc dorul României, în special a cailor şi animalelor de aici.

Povestea românului a ajuns în ziarul Helsinki Times, iar jurnaliştii finlandezi susţin că Ioan Marius Ciurariu e o excepţie în rândul ţiganilor din România şi Bulgaria care vin în Finlanda. De altfel, mulţi dintre prietenii lui Ciurariu sunt invidioşi pe român şi îi cer acestuia să îi ajute să-şi găsească de lucru.

Suntem puternici şi vrem să muncim”, spune Ciurariu despre ţiganii din Finlanda, însă recunoaşte că aceştia îşi găsesc greu un loc de muncă, având în vedere apartenenţa etnică.

După cum notează şi ziarştii finlandezi, dorinţa de muncă nu este suficientă pentru a deschide uşile locurilor de muncă. Ţiganii din Finlanda nu >>>mergi la sursa articolului

Ultima oră

Comentariul meu