peste 70 de voleibalişti amatori şi profesionişti vor face spectacol pe nisipul din piaţa mică

Un număr de 36 de echipe din Sibiu, Oradea, Cluj, Craiova, Constanța, București, Arad s-au înscris la cea de-a doua ediţie a turneului de volei pe plajă “Sibiu Sands”, care va începe joi, 24 iulie, pe un teren amenajat în Piaţa Mică, conform standardelor Federației Internaționale de Volei.

Competiţia este deschisă atât amatorilor, cât şi sportivilor legitimați, fiind organizată pe trei categorii: mixt, open feminin şi open masculin.

Odată cu crearea categoriei Open Feminin, deschisă echipelor de jucătoare profesioniste, “Sibiu Sands” a devenit etapă din Campionatul Naţional Feminin de Volei pe Plajă.

După Sibiu, jucătorii vor participa la următoarele etape de campionat, programate la Bucureşti, Constanţa şi Buftea.

230 m3 de nisip în Piața Mică

Construcţia terenului a început de luni, 21 iulie și va fi finalizată în cursul zilei de mâine. Pentru a oferi jucătorilor cele mai bune condiții de joc, au fost aduși în Piața Mică 230 metri cubi de nisip cu o granulație specială, pentru a recrea cât mai fidel condițiile de joc pe care sportivii le întâlnesc la compețiile de afară, unde organizarea unor astfel de turnee este deja o tradiție.

În ziua evenimentului spectactorii vor avea la dispoziție o terasă, un loc de joacă pentru copii și o tribună de 400 de locuri de unde vor putea urmări meciurile din cadrul turneului.

Datorită numărului foarte mare de echipe înscrise, în primele trei zile ale turneului, o parte din meciuri se vor juca pe nocturnă.

Modul de desfășurare al competiției

Echipele vor juca după regulile Federației Internaționale de Volei, într-un sistem eliminatoriu. Echipa care câștigă înaintează în clasament, echipa care pierde mai are șansa unui ultim meci.

Daca îl pierde, iese din competiție, dacă îl câștigă, înaintează pe tabelul competițional. În final, vor rămâne doar patru echipe care vor juca finala mare și finala mică.

Fiecare meci va fi câştigat de echipa care câştigă două seturi, în caz de egalitate de seturi 1-1, câştigă cel care ia al treilea set. Primele două seturi se vor juca până la punctul 21, cu diferenţă de 2 puncte, fără punct limită. Dacă este cazul, al treilea set se va juca până la 15, tot cu 2 puncte diferenţă.

Este admis un timp de odihnă (time-out) în fiecare set pentru fiecare echipă, cu durata de 30 secunde. Când punctele obţinute total de ambele echipe ajung la 21, se acordă un time-out tehnic de 30 secunde, în cazul primelor două seturi.

Schimbarea terenului se face după fiecare şapte puncte, în primele două seturi, respectiv după cinci puncte în setul trei. Întotdeauna când o echipă greşeşte serviciul sau returnarea mingii, precum şi când comite o greşeală, echipa adversă câştigă un punct.

Fiecare echipă are dreptul la maxim trei lovituri, pentru a returna mingea pe deasupra fileului. Un jucător nu poate lovi mingea de două ori consecutiv – cu excepţia blocajului, care este considerată deja o atingere.

Ce este voleiul pe plajă?

Voleiul pe plajă așa cum se joacă astăzi, a fost creat în 1920 în Santa Monica, California. Se crede că a apărut prima dată pe plajele din Hawaii, fiind apoi popularizat în Europa de către expedițiile americane.

Forma actuală și oficială este cu două echipe a câte doi jucători. Se joacă desculț, numai pe nisip, implică o minge specială și un fileu care desparte terenul de joc.

Voleiul pe plajă este sport olimpic din 1996. La Olimpiada de la Londra din anul 2012 au participat 480.000 de spectatori, cu o medie de aproximativ 10 – 12.000 de spectatori/meci. Terenurile au fost amenajate in centrul Londrei.

Alte orașe care găzduiesc astfel de competiții sunt Shanghai (China), Corrientes (Argentina), Haga (Olanda), Roma (Italia), Berlin (Germania), Moscova (Rusia), Mazury (Polonia), Sao Paulo (Brazilia). În peste jumătate din orașele incluse în circuitul mondial de beach volley, terenurile sunt amenajate de la zero, într-o zonă centrală, pentru a atrage cât mai mulți spectatori.

Turneul Sibiu Sands, organizat de Asociaţia Eco Sport Team, este inclus pentru al doilea an consecutiv pe Agenda Sportivă a Municipiului Sibiu, fiind al cincelea ca notorietate după Raliul Sibiului, Red Bull Romaniacs, Turul Ciclist al Sibiului și Sibiu Streetball. Competiția este o acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu, realizată cu sprijinul Federației Române de Volei, Direcției Județene pentru Tineret și Sport Sibiu și SC DPC SA. Sponsor principal: UNIMAT – materiale de construcții.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu