Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat că au reuşit să facă un lucru pe care mulţi şi-l doresc de 24 de ani, mulţi au vorbit despre el, dar acum sunt foarte aproape de finalizare, şi anume unificarea dreptei.
„Acest partid nu este creat doar pentru a câştiga prezidenţialele, acest partid este creat pentru a schimba România, pentru a schimba România în bine. Noi ne dorim evident să câştigăm prezidenţialele cu candidatul unic pe care-l vom desemna la începutul lunii august, dar ne dorim să câştigăm şi alegerile parlamentare din 2016, să conducem România într-un drum mult mai bun, mult mai clar, în aşa fel încât să avem ceea ce probabil cu toţii ne dorim: o viaţă mai bună ca şi oamenii să simtă că acest partid vine cu o strategie, vine cu o gândire clară pentru deceniul care urmează”, a spus Iohannis.
Candidatul comun al PNL-PDL la alegerile prezidenţiale din noiembrie va fi anunţat în 4-5 august, au precizat, joi, Vasile Blaga şi Klaus Iohannis.
Tot atunci va fi stabilită şi echipa de campanie pentru alegerile prezidenţiale, precum şi calendarul electoral şi preelectoral care este „extrem de strâns”, a declarat Blaga, după ultima rundă de negocieri PDL-PNL.
„Cel mai târziu candidatul trebuie înscris la Biroul Electoral Central în 15 septembrie, dar alianţa electorală în 8 septembrie. Până atunci trebuie strânse semnăturile necesare, obligatorii prin lege, pentru susţinerea candidatului”, a spus Vasile Blaga.
Preşedintele PDL a mai spus că, „dacă unul din cele două partide dă candidatul la Preşedinţie, celălalt va da candidatul la funcţia de prim-ministru”, ceea ce nu înseamnă va fi o candidatură în tandem.
„Noi nu avem încă pusă la punct strategia pentru alegerile prezidenţiale (…) O să vedem la momentul respectiv cum vom sta, pentru că va trebui să ne cunoaştem candidatul la funcţia de preşedinte al României”, a punctat Blaga.
Întrebat dacă Mihai-Răzvan Ungureanu ar putea candida în tandem cu Klaus Iohannis, Blaga a precizat că noul partid nu duce lipsă de candidaţi pentru funcţia de premier.
„Vom avea şi vom propune un candidat. Care va fi acela, eu nu ştiu. Nu ştiu. Ce pot să vă spun e că sunt aproape finalizate ca parcurs‚ între noi şi partidul Forţa Civică, discuţiile cu ei. Luni dacă ajungem la concluzii finale, vom ajunge la concluzii finale. Nu ducem lipsă de potenţiali candidaţi pentru funcţia de prim-miniştri, oameni foarte serioşi care şi-au demonstrat abilităţile administrative, politice şi care pot conduce un eventual guvern. Da’ nici nu ştim dacă vom candida în tandem. N-am stabilit strategia pentru alegerile prezidenţiale”, a afirmat liderul democrat-liberal.
Acesta a reamintit că la prezidenţiale PDL şi PNL vor candida ca o alianţă electorală al cărui nume va fi anunţat la începutul săptămânii viitoare.
„Sunt mai multe proiecte pe care noi le avem în focus grupuri ca să ştim exact care va fi numele acestei alianţe electorale. Nu candidăm sub numele noului partid, că nu putem. Am vrea, dar lucrul acesta nu se poate din punct de vedere jurudic. Probabil noul partid va fi înregistrat la sfârşitul anului, la începului anului viitor”, a mai precizat Vasile Blaga.
La negocierile de joi, care au durat aproximativ o jumătate de oră, au participat preşedintele PDL, Vasile Blaga, prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, în timp ce din partea PNL au fost Klaus Iohannis şi Mihai Voicu. Ludovic Orban şi Alina Gorghiu au venit cu puţin timp înainte de încheierea discuţiilor.
Miercuri dimineaţă, echipele de negociere ale PNL şi PDL au avut o nouă întâlnire, la finalul căreia Cătălin Predoiu şi Ludovic Orban au anunţat că au fost finalizate discuţiile, ajungându-se la o înţelegere privind Statutul noului partid, numele şi protocolul de fuziune.
Surse din echipele de negociere au declarat pentru MEDIAFAX că viitorul partid se va numi PNL.