expozitia salvador dalí a ajuns la muzeul brukenthal din sibiu

Expoziția organizată în sălile galeriei de artă europeană ale Muzeului Național Brukenthal include cele 100 de gravuri după acuarelele lui Dalí și 21 de gravuri care ilustrează procesul tehnic al descompunerii blocurilor de culoare și imprimarea progresivă, până la obținerea imaginii finite, autorizate de artist.

Gravurile ce ilustrează ‘Divina Comedie’ provin din colecția Dr. Heinz Ess și sunt expuse pentru prima dată la Sibiu cu concursul Euro Art Luxemburg.

‘Divina Comedie’ ilustrată de Dalí rămâne un reper al artei secolului XX, nedepășit până în prezent.

Vernisajul expoziției: luni, 14 iulie, orele 17:00

Datorită imposibilității găzduirii unui public numeros conform audienței pe care expoziția o preconizează, vernisajul se va organiza doar pentru presă și invitați.

Informații privind regimul de vizitare

Expoziția are un regim distinct de vizitare față de circuitul expoziției permanente din Palatul Brukenthal.

Accesul în expoziție se face de sub portalul cu atlanți dintre prima și a doua curte interioară a palatului, fiind semnalizat prin roll-up bannere indicatoare.

Prețurile biletelor sunt 20 lei — bilet standard și 5 lei — bilet cu reducere pentru elevi și studenți.

Având în vedere optima vizionare a expoziției și respectarea normelor de securitate și conservare, Muzeul apelează la înțelegerea publicului pentru segmentarea acestuia în grupuri în cazul în care fluxul de vizitare va predispune la aglomerarea spațiilor expoziționale.

Programul de vizitare este de Marți până Duminică (prima zi de marți din lună închis) între orele 10:00—18:00 (ultimul bilet se eliberează la 17:15).

 

Cine este Salvador Dali

Salvador Dalí (1904-1989) este considerat unul dintre artiștii emblematici ai secolului XX. Dalí a posedat un extraordinar simț analitic, asimilând în creația sa elemente ale cubismului, futurismului, ale picturii metafizice și ale suprarealismului. Monumentalitatea compozițiilor sale și tehnica desăvârșită derivă din studiul vechilor maeștrii italieni și spanioli.

Viziunea sa asupra lumii și neîntreruptul său dialog cu sine se proiectează în întreaga sa creație.

Dalí a fost atașat deopotrivă artelor spectacolului și literelor. Rafinat lector, Dalí a publicat frecvent comentarii asupra unor opere literare și adesea a proiectat propria sa viziune în ilustrațiile de carte.

‘Divina Comedie’, una din capodoperele literaturii universale, scrisă la începutul veacului XIV, de Dante Alighieri (1265-1321) a stăpânit imaginația artistului catalan vreme îndelungată. Între 1951-1960, Salvador Dalí a ilustrat ‘Divina Comedie’. 100 de acuarele interpretau versurile poetului florentin, grupate în cele trei cicluri: Infernul, Purgatoriul și Paradisul.

Dalí s-a identificat cu Dante, însoțindu-l imaginar în lumea umbrelor, așa cum Dante însuși a parcurs cercurile Infernului și ale Purgatoriului călăuzit de poetul latin Virgil. În Purgatoriu, Dante o reîntâlnește pe iubita sa Beatrice, ce urma să le călăuzească pașii spre Paradis. Dalí asocia figura luminoasă a lui Beatrice cu iubita sa Gala. După propria sa mărturisire, după ce a parcurs împreună cu Dante tărâmurile terifiante ale Infernului și ale Purgatoriului, Dalí a simțit că se apropie de lumea celestă a îngerilor.

Menite inițial să ilustreze o ediție a ‘Divinei Comedii’ proiectată de guvernul italian pentru omagierea a 700 de ani de la nașterea lui Dante, ilustrațiile lui Dalí au fost gravate de Raymond Jacquet și Jean Taricco, apoi editate de Joseph Forét și Jean Estrade la editura ‘Les Heures Claires’ din Paris, între anii 1960-1963.

Un demers spiritual profund este magistral transpus tehnic, sub coordonarea directă a lui Salvador Dalí. Fiecare din cele 100 de acuarele au fost gravate în lemn și imprimate în culori prin suprapunere, cu câte 30-35 de blocuri.

Ultima oră

Comentariul meu